Universiteitsdocent op non-actief na 'Volkert waar ben je?'

© Universiteit Utrecht, RTV Utrecht
UTRECHT - De Universiteit Utrecht heeft besloten om de docent die 'Volkert waar ben je?' schreef onder een Facebook-artikel over Forum voor Democratie, op non-actief te stellen. De maatregel loopt vooruit op een gesprek hierover dat op korte termijn plaats zal vinden. De UU vindt de uitspraken niet kunnen en zegt dat docenten een voorbeeldfunctie hebben.
Het bericht is inmiddels van de Facebookpagina van de medewerker verwijderd en vervangen door een excuusbericht. Daarin schrijft de docent dat hij in het heetst van de verkiezingsstrijd een opmerking plaatste die hij niet letterlijk zo bedoelde. "Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van. Ook bied ik mijn excuses aan aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft."

VERWERPELIJK

Dat blijkt niet voldoende voor de UU: "Wij vinden dit een verwerpelijke reactie, waarvan de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand neemt. Dat hebben we ook laten weten op Twitter en Facebook. De medewerker is gemeld dat hij op zeer korte termijn een uitnodiging kan verwachten voor een gesprek met het Faculteitsbestuur over zijn uitlating", valt er te lezen.
De universiteit heeft van buiten en ook van binnen de universiteit verschillende klachten over de reactie van de medewerker ontvangen. Deze klachten worden in behandeling genomen. Het College van Bestuur zal een besluit nemen over de klachten en de eventuele sancties.

PIM FORTUYN

Eerder op de middag veroordeelde justitieminister Ferd Grapperhaus de oproep al. De bewindsman benadrukte dat politici in vrijheid en veiligheid moeten "kunnen zeggen wat zij willen zeggen".
De opmerking van de docent is een verwijzing naar Volkert van der G. die de politicus Pim Fortuyn doodschoot. De nabestaanden van Fortuyn zijn zwaar aangedaan. De familie gaat in elk geval een klacht indienen bij het universiteitsbestuur en overweegt ook juridische stappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.