GroenLinks-prominent Van Ojik informateur voor provincie Utrecht

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Tweede-Kamerlid Bram van Ojik onderzoekt welke coalities er mogelijk zijn in het nieuwe provinciebestuur van Utrecht. Van Ojik is een partijprominent van GroenLinks, sinds woensdag de grootste partij in de provincie. Hij wordt aangesteld als informateur.
GroenLinks voert de coalitie-onderhandelingen aan en laat Van Ojik bespreken welke onderwerpen en plannen de Provinciale Staten tot 2023 willen behandelen. Ook zal hij inventariseren welke partijen willen deelnemen aan een nieuwe coalitie en met welke fracties ze zouden willen samenwerken. Zijn advies wordt schriftelijk en tijdens een openbare vergadering gepresenteerd.
Het lijkt erop dat de keus voor Van Ojik in de Staten breed wordt gedragen. De VVD, die met name buiten de grote steden veel winst boekte, wil dat alle partijen met een open vizier worden benaderd. Ook hamerde lijsttrekker André van Schie erop dat de liberalen het belangrijk vinden om oud zeer uit te spreken en met een schone lei te beginnen na een roerige periode in de provinciepolitiek. Volgens de VVD moet het vertrouwen tussen statenleden maar ook vertrouwen van de inwoners van de provincie Utrecht worden verbeterd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.