RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Van Zanen: In Utrecht is geen plaats voor haat en geweld

1/2
UTRECHT - Zo'n 16.000 mensen hebben zich verzameld om de tramaanslag van afgelopen maandag te herdenken. Na een toespraak door burgemeester Jan van Zanen, een minuut stilte en een lied op speciaal verzoek van de nabestaanden van een van de slachtoffers begon de menigte aan de stille tocht naar het 24 Oktoberplein.

"Maandag was een dag van angst woede en verdriet", zei Van Zanen. "Een dag die je nooit hoopt mee te maken en tegelijkertijd van grote saamhorigheid, compassie en medemenselijkheid. Het bewijs dat we elkaar in Utrecht vinden in tijden van nood. Uw betrokkenheid was overweldigend."

De tekst gaat verder onder een compilatie van de stille tocht.

Een samenvatting van de herdenking en stille tocht


"Wat een mooie zonnige dag beloofde te worden werd een zwarte dag. Nietsvermoedende en onschuldige mensen werden onder vuur genomen. Om kwart van 11 stond de tram stil en daarna de rest van Utrecht. Scholen en winkels werden gesloten. Bussen en trams reden niet. Een lege stad op klaarlichte dag. De stad werd stil. Alleen klonk het geluid van politie en traumahelikopters boven het 24 oktoberplein om de slachtoffers te verzorgen en om de verdachte te zoeken."

"Nu vier dagen laten overheerst nog steeds ongeloof. Drie mensen vonden de dood. Twee uit Utrecht, een uit Vijfheerenlanden. Drie mensen raakten zwaargewond. Ooggetuigen proberen de gebeurtenissen een plek te geven. Daarom is onze stad opnieuw stil om de nabestaanden te steunen en om ons medeleven te tonen en om te laten weten dat er ook in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld. Laten we vandaag maar ook morgen elkaar vasthouden."

RTV Utrecht zond de stille tocht volledig uit op radio, tv, internet en Facebook.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht