Voormalige verdachte tramaanslag: "Ik kan mijn huis niet meer in, omgeving maakt ons uit voor terrorist"

© ANP
UTRECHT - De broers die maandag na de aanslag werden opgepakt op verdenking van moord met een terroristisch oogmerk, zeggen door anderen te worden uitgemaakt voor 'terrorist'. Ze zijn door het OM vrijgepleit van verdenking, maar niet iedereen in hun omgeving lijkt dat te geloven.
"Ik kan mijn huis niet meer in omdat de buren bang voor me zijn, de woningbouwvereniging wil ons weg hebben, en mijn 10-jarige zusje kwam vandaag huilend thuis omdat iemand bij de bakker haar voor 'terrorist' uitmaakte", zegt één van de broers vandaag in de Volkskrant.
"Waarom helpt de politie niet om haar fout goed te maken? Waarom klopt er geen wijkagent aan bij mijn buren om te zeggen dat ik echt niks heb gedaan?"
Mourad (niet de echte naam van de door de Volkskrant geïnterviewde jongen) denkt dat de politie bij hem terechtkwam, omdat zijn oma in dezelfde straat woont als de moeder van hoofdverdachte Gökmen Tanis. Bovendien werd vervolgens de vluchtauto, een rode Renault Clio, vlakbij zijn huis gevonden. Ook sloeg de politiehond aan bij zijn voordeur.
"Misschien dacht de politie daarom dat ik hem had geholpen bij zijn vlucht na de schietpartij. Ze wilden weten wat ik van die rode auto wist, lieten me een foto zien van de verdachte en vroegen: ken je hem? Ik zei: dat is de buurtgek. Ik heb hem weleens zien lopen, maar ken hem verder niet."

ONDUIDELIJKHEID

Dinsdag werden beide broers vrijgelaten. Eerder die dag ontstond onduidelijkheid, toen burgemeester Van Zanen tegen RTV Utrecht zei dat de twee broers al waren vrijgelaten.
Het Openbaar Ministerie heeft op Twitter nogmaals benadrukt dat de broers op geen enkele manier betrokken zijn bij de gebeurtenissen van afgelopen maandag. "Ze zijn geen verdachte meer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.