Recordaantal Nederlanders veegt eigen straatje schoon

Opschoondag in Baarn.
Opschoondag in Baarn. © Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Vrijwilligers in de regio Midden-Nederland hebben zich massaal aangesloten bij de Landelijke Opschoondag. In heel Nederland trok een recordaantal van 200.000 mensen naar buiten om zwerfafval op te ruimen. Buurtbewoners, bedrijven, gemeenten en organisaties organiseerden vandaag 4300 acties.
In Baarn liepen zo'n veertig vrijwilligers gewapend met vuilniszakken en afvalgrijpers diverse vooraf uitgestippelde routes door het dorp. De scholen in Baarn hadden afgelopen week al aandacht besteed aan zwerfafval en leerlingen ruimden op meerdere plaatsen rondslingerende rommel op. Eemnes leverde 68 opruimers, die binnen de bebouwde kom en in het buitengebied grote schoonmaak hielden. De kersverse wethouder Theo Reijn stak zijn handen uit de mouwen op de Wakkerendijk.
Wethouder Reijn (l.) ruimde zwerfafval op in Eemnes.
Wethouder Reijn (l.) ruimde zwerfafval op in Eemnes. © Caspar Huurdeman
Jongeren in Woudenberg hebben de ontmoetingsplek in de wijk Westerwoud een opknapbeurt gegeven. Ze ruimden met buurtbewoners de omgeving op en gaven het achthoekige gebouwtje een nieuwe verflaag. Uit een overleg in de wijk was gebleken dat de zogenoemde JongerenOntmoetingsPlek lawaai en zwerfvuil oplevert. Jongeren gaven aan dat de opening van de JOP te veel naar de naburige huizen is gericht en dat het hutje erg donker is. Ook zou de prullenbak op een verkeerde plek staan.
De JongerenOntmoetingsPlek in Woudenberg kreeg een verfje.
De JongerenOntmoetingsPlek in Woudenberg kreeg een verfje. © Gemeente Woudenberg
De bedoeling van Opschoondag is dat wijkbewoners samen de bezem door straten en parken halen waar ze zelf wonen en recreëren. Organisator is stichting Nederland Schoon. Deelnemers die hun schoonmaakactie hadden aangemeld kregen gratis afvalzakken en handschoenen die ze thuis konden laten bezorgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.