OM: 'Volkert waar ben je' niet zonder meer strafbaar

© RTV Utrecht
UTRECHT - 'Volkert waar ben je', de tekst die een universitair docent uit Utrecht op Facebook plaatste als reactie op de verkiezingswinst van Thierry Baudet, is niet zonder meer strafbaar. Dat zegt een woordvoerder van het OM naar aanleiding van een bericht op GeenStijl.
"We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt", zegt hij. Het OM spreekt wel van "een smakeloze opmerking". Maar "naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar". De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen.

GEEN AANGIFTE

Volgens de woordvoerder heeft het OM nog geen aangifte binnengekregen tegen de docent. "Zodra dat wel het geval is, gaan we nog eens kijken."
'Volkert' is een verwijzing naar de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. De docent in kwestie heeft de post verwijderd en zijn excuses aangeboden. Hij is door de Universiteit Utrecht op non-actief gezet.
Justitieminister Ferd Grapperhaus veroordeelde de tekst en zei dat politici in vrijheid en veiligheid "moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.