Precies een week na de aanslag is het twee minuten stil op het 24 Oktoberplein

© RTV Utrecht / Peter Huting
PROVINCIE UTRECHT - Op het 24 Oktoberplein is rond 10.45 uur een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Het is precies een week geleden dat Gökmen Tanis op die plek het vuur opende in een sneltram. Daarbij kwamen drie mensen om het leven: twee uit Utrecht, een uit Vijfheerenlanden.
Ruim honderd mensen verzamelden zich bij de boom op het plein. De aanwezigen hielden twee minuten stilte en legden bloemen, waarna een zangeres het lied Amazing Grace zong.
De tekst gaat verder onder de video van de herdenking.
Precies een week na de aanslag was er een korte herdenking in Utrecht

VERBINDING

Namens de gemeente Utrecht was wethouder Linda Voortman aanwezig. "Wat ik vooral mooi vind om te zien is dat mensen elkaar opzoeken", zei ze na afloop van de herdenking. "Vorige week ben ik veel in de wijk geweest en heb ik veel mensen gesproken die enorm aangeslagen zijn. Maar wat ik ook zag is dat mensen elkaar meteen opzochten. Mensen gaan met elkaar in gesprek en daardoor werd de verbinding sterk."
Ambulancemedewerkers op het 24 Oktoberplein.
Ambulancemedewerkers op het 24 Oktoberplein. © RTV Utrecht
Gabriel Erlach is de initiatiefneemster van de herdenking. Volgens haar was het moment van vanochtend bedoeld om een heftige week af te sluiten, vertelde ze vanochtend op Radio M Utrecht. "Veel mensen hebben nog de behoefte om samen te zijn." De gebeurtenis heeft ook tot verbroedering in de wijk geleid. "Mensen hadden elkaar nodig. Buren hielpen elkaar of gaven elkaar een knuffel."

ONBEGRIJPELIJK

"Ik ben gisteren teruggekomen van vakantie en ik wilde dit moment gelijk aangrijpen om een kijkje te nemen op het 24 Oktoberplein", vertelde een passant vanochtend. "Het is onbegrijpelijk dat zoiets zo dicht bij huis gebeurt. Ik kom zelf vaak op deze plek en pak ook zo vaak de tram, dus voor hetzelfde geld had ik daar ook gezeten. Ik ben er echt stil van."
Afgelopen vrijdag werd voor de slachtoffers een stille tocht gehouden. Duizenden mensen liepen met die tocht mee. Ook kerken stonden dit weekend stil bij de gebeurtenissen in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.