"Meeste kinderen verkiezen internet boven geld"

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Bijna driekwart van de kinderen op de basisschool heeft liever een jaar geen geld dan een jaar geen internet. Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek naar het geldgedrag onder scholieren. Het ministerie van financiën liet dat onderzoek uitvoeren vanwege de Week van het Geld die vandaag start.
"Ik zit elke dag op internet en m'n ouders betalen toch het meeste", vertelt de 11-jarige Fleur uit groep 7 van de Kameleon in Maarssen. Klasgenootje Sem is het daar mee eens. Hij speelt het liefst spelletjes op internet. "Ik maak me niet echt zorgen om geld."
Kinderen die op jonge leeftijd financiële vaardigheden hebben en die leren omgaan met geld, hebben later veel minder kans op financiële problemen
Henriette Raap - Wijzer in Geldzaken

INVLOED INTERNET

De themaweek over geld is bedoeld om kinderen verstandig met de portemonnee om te laten gaan, ook al verkiezen zij internet boven een gevulde portemonnee. Het internet heeft namelijk invloed op het koopgedrag van jonge consumenten.
"Als er iets in een vlog wordt aangeprezen, heeft dat vaak een reden omdat ze willen dat je het gaat kopen", vertelt Henriette Raap van Wijzer in Geldzaken. "Wij proberen kinderen dat op jonge leeftijd al te leren en dat kinderen zelf bepalen of je iets koopt."
In heel Nederland worden er daarom deze week lessen over geldzaken gegeven. "Kinderen die op jonge leeftijd financiële vaardigheden hebben en die leren omgaan met geld, hebben later veel minder kans op financiële problemen", aldus Raap.
Ik denk niet altijd na, want in de Action heb je een gedeelte met speelgoed dat heel goedkoop is en dan wil ik het
Fleur

UITGAVEN

Hoe gaan de scholieren van de Kameleon om met geld uitgeven? "Ik ben wel zuinig op m'n geld, ik geef niet heel veel geld uit", zegt Sem. Voor Fleur is dat anders. "Ik denk niet altijd na, want in de Action heb je een gedeelte met speelgoed dat heel goedkoop is en dan wil ik het. Later heb ik er dan wel plezier van. Nu ben ik wel aan het sparen voor iets dat ik al echt al heel lang wil."
Het thema van die week is 'Ben jij een held met je geld?'. Over de vraag wie hun geldheld is, hoeven Fleur en Sem niet lang na te denken. "M'n vader en moeder", zeggen zij beiden. Maar ook Dagobert Duck, Lil' Kleine en de bekende vlogger Enzo Knol worden in het onderzoek als voorbeelden genoemd.
"Ik denk niet dat alle kinderen een financiële toekomst hebben zoals die van Enzo Knol, dus ik denk dat ze daar heel goed met hun ouders over moeten praten", zegt Raap daarover. "Maar hij heeft een groot bereik onder kinderen, dus wellicht kan hij ze nog eens helpen met hun financiële gedrag."
'Ben jij een held met je geld?' - Week van het Geld van start

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.