Water Natuurlijk opnieuw grootste partij in De Stichtse Rijnlanden

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Water Natuurlijk is opnieuw de grootste partij van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). De partij behaalde 7 zetels, een winst van 1 zetel ten opzichte van 2015. De VVD behoudt de 4 zetels in het algemeen bestuur van het waterschap.
Na 98 procent van de stemmen te hebben geteld, leek het er vrijdag even op dat de VVD een zetel zou verliezen, maar op dat moment ontbraken de resultaten nog van twee stembureaus in de stad Utrecht.
In het bestuur hebben CDA en Partij voor de Dieren nu 3 zetels, de PvdA 2 en Waterschap @ inwonersbelangen, ChristenUnie, AWP niet politiek wel deskundig en SGP 1 zetel. Ook nieuwkomer 50Plus zit met 1 zetel in het bestuur.

ANDERE WATERSCHAPPEN

In Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (waartoe onder meer De Ronde Venen en Stichtse Vecht behoren) wint de VVD. De partij neemt met vijf zetels deel aan het algemeen bestuur. PvdA, Water Natuurlijk en PvdD hebben allen vier zetels.
In Rivierenland zijn CDA en Water Natuurlijk de grootste partijen met vier zetels. Aanvankelijk leek die laatste partij een zetel minder te krijgen. VVD en PvdA hebben allebei drie zetels. Rivierenland ligt vooral in de provincies Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant, maar ook de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden hoort erbij.
In Waterschap Vallei en Veluwe (dat loopt van Amersfoort, Soest en Veenendaal tot aan de Gelderse plaatsen Apeldoorn en Hattem) is er vooral goed nieuws voor de VVD. De partij wint een zetel, gaat naar vier, en wordt daarmee de grootste. Daarna komen CDA, ChristenUnie en Water Natuurlijk met drie.

OPKOMST STUK HOGER

De opkomst van de waterschapsverkiezingen voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden lag dit jaar een stuk hoger dan in 2015. Vier jaar geleden bracht 47 procent van de kiesgerechtigden een stem uit, dit jaar was dat ruim 56 procent.
Ook in Waterschap Vallei en Veluwe was de belangstelling groter. Dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Waterschap Vallei en Veluwe: "We zijn als gezamenlijke waterschappen heel tevreden met de aandacht die er is besteed aan de waterschapsverkiezingen. Dat was 300 procent meer dan 4 jaar geleden. Waardoor dat komt, weten we niet."
Vallei en Veluwe had zelfs een record te pakken. "Het opkomstpercentage lag echt hoger dan vier jaar geleden. Ons waterschap had zelfs de hoogste opkomst van Nederland met 58,2 procent."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.