Annabel Nanninga (FvD) en Laura van Roekel (PvdD) zien af van zetel in Utrecht

Annabel Nanninga op de uitslagenavond van Forum voor Democratie in Zeist.
Annabel Nanninga op de uitslagenavond van Forum voor Democratie in Zeist. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het centraal stembureau in de provincie Utrecht heeft de officiële verkiezingsuitslag vastgesteld. Op enkele wijzigingen door voorkeursstemmen na zijn er geen veranderingen ten opzichte van de voorlopige uitslag die vorige week al bekend werd.
Laura van Roekel uit Utrecht, de nummer vier van Partij voor de Dieren, kreeg meer voorkeurstemmen dan de nummer twee Willem van der Steeg uit De Meern. Omdat haar partij twee zetels krijgt passeert ze Van der Steeg. Aan RTV Utrecht laat ze desgevraagd weten dat ze de zetel om persoonlijke redenen niet opeist.

RAADSLID AMSTERDAM

Bij nieuwkomer Forum voor Democratie, dat zes zetels won, is Annabel Nanninga met voorkeurstemmen verkozen. Lijstduwer Nanninga is raadslid in Amsterdam en zou als Statenlid naar de provincie Utrecht moeten verhuizen. Als ze dat niet doet - zoals ze eerder al via Twitter heeft laten weten - kan partijgenoot Y.V. Potjer uit Utrecht de zetel alsnog innemen. Nanninga is overigens ook verkiesbaar voor de Eerste Kamer.
De zetelverdeling per partij is niet veranderd. GroenLinks is de grootste partij in de provincie, gevolgd door VVD. Beiden staan op acht zetels. U26 GEMEENTEN, een samenstelling van lokale partijen, is de enige partij op het stembiljet die geen enkele zetel wist te bemachtigen.GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik is aangesteld om als informateur te verkennen welke partijen de komende vier jaar een coalitie willen en kunnen vormen. Zijn verslag wordt uiterlijk 12 april verwacht.
Het artikel gaat verder na de video over de verkiezingsuitslag.
Verkiezingsuitslag Provinciale Staten definitief

RESTZETELS

Na het tellen van de stemmen en het toewijzen van de volledig verkregen zetels bleven er acht restzetels over. Die zijn volgens de regels toegewezen aan GroenLinks, VVD, FvD, CDA, D66, PvdA, ChristenUnie en SP.

UITSLAG

GroenLinks 8 zetels (98.900 stemmen)
VVD 8 zetels (94.189 stemmen)
FvD 6 zetels (71.374 stemmen)
CDA 5 zetels (60.774 stemmen)
D66 5 zetels (58.133 stemmen)
PvdA 4 zetels (44.894 stemmen)
ChristenUnie 4 zetels (44.855 stemmen)
PVV 2 zetels (30.267 stemmen)
PvdD 2 zetels (28.985 stemmen)
SP 2 zetels (23.894 stemmen)
SGP 1 zetel (21.760 stemmen)
50PLUS 1 zetel (17.705 stemmen)
DENK 1 zetel (13.095 stemmen)
U26 GEMEENTEN 0 zetels (6.530 stemmen)
[PDF:2155465|Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag]

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.