Pleidooi voor 30 km/u in bebouwde kom: "Veiliger en minder geluidsoverlast"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De RAI Vereniging wil dat 30 kilometer per uur de nieuwe snelheidsnorm wordt binnen de bebouwde kom. Volgens de brancheorganisatie voor de auto- en fietsindustrie is dat nodig om het aantal slachtoffers in het verkeer verder terug te dringen. Ook beperkt het de geluidsoverlast. Veilig Verkeer Nederland in Amersfoort is enthousiast over het plan.
Het aantal dodelijke slachtoffers op een 50 kilometerweg binnen de bebouwde kom is de afgelopen jaren gedaald, maar volgens voorzitter Steven van Eijck is dat nog lang niet voldoende. Het aantal (zwaar)gewonden neemt juist toe. Volgens de RAI Vereniging komt het aantal ongevallen met dodelijke afloop mede door een te hoge snelheid.
Uit onderzoek naar de invoering van 30 km/uur-zones in de periode 1998-2008, blijkt dat er naar schatting 51 tot 77 minder doden zijn gevallen. Tegelijk blijven ouderen steeds langer mobiel. "Willen we al dit verkeer veilig door de stad loodsen, dan moet de snelheid op de weg omlaag", aldus Van Eijck.

VEILIG VERKEER NEDERLAND

In een reactie aan de NOS laat Veilig Verkeer Nederland (VVN) weten blij te zijn met het voorstel. "Wij pleiten hier al langer voor en als meerdere partijen dat doen, worden wij daar als VVN heel blij van", aldus woordvoerder José de Jong.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is blij met het voorstel. "Wij pleiten hier al langer voor en als meerdere partijen dat doen worden wij daar als VVN heel blij van", zei woordvoerder José de Jong. Als de regel in elke stad wordt ingevoerd, kan er geen misverstand meer bestaan over hoe hard je mag, denkt ze. "Handhaving blijf belangrijk, maar als de regel ingesteld is, gaan heel veel mensen zich daaraan houden."
De toekomst van stedelijke mobiliteit staat vandaag centraal tijdens het jaarlijkse RAI Mobiliteitsdiner in Den Haag. Mensen uit politiek, overheid en mobiliteitsbranche gaan met elkaar praten over bereikbare, veilige, schone en leefbare steden. Gastspreker is de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.