Luchtkwaliteit leslokalen Utrecht slecht

UTRECHT - Ongeveer 80 procent van de leerlingen van Utrechtse scholen zit dagelijks in een klaslokaal waarvan de luchtkwaliteit niet deugt. Dat blijkt uit onderzoek door de gemeente Utrecht en andere instanties.
Voorlopig is er geen oplossing voor de problemen omdat het Rijk niet met geld over de brug komt, zo meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bouwen van scholen. Opdrachtgevers zijn de schoolbesturen. De gemeente financiert de bouw met geld van het Rijk. Omdat de schoolbesturen juridisch eigenaar zijn van de gebouwen, zo stelt de gemeente Utrecht, zijn zij ook verantwoordelijk en aan te spreken op het slechte binnenklimaat.
De gemeente zegt in haar onderzoek niets over de situatie van de fora, de brede scholen. Utrecht bouwt de laatste jaren vooral multifunctionele gebouwen waar meerdere scholen en wijkvoorzieningen bijeen zijn gebracht en daarvan is de gemeente eigenaar. Het college kondigt wel een plan van aanpak voor de problematiek aan.
In 2006 haalde basisschool De Boomgaard in Leidsche Rijn het nieuws omdat de luchtkwaliteit zo slecht was dat de leerlingen les kregen in de tuin van een ouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.