Tantramasseur hangt celstraf boven het hoofd: "Ik ben slachtoffer van haatcampagne"

© Pixabay
RHENEN - Het Openbaar Ministerie eist drie jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen een tantramasseur uit Rhenen. De man heeft volgens de officier van justitie zeker zes cliëntes seksueel misbruikt. Het OM eist ook een beroepsverbod van vier jaar, een contactverbod met de vrouwen en een schadevergoeding van tienduizenden euro's.
De 54-jarige Nico D. zou tijdens het masseren met zijn vingers het lichaam van de vrouwen zijn binnengedrongen. Ook zou hij ongewenst gemeenschap met hen hebben gehad. D. behandelde de vrouwen in een geluidsdichte ruimte in een chalet. "De grenzen van de intieme tantramassages waren nogal vaag", aldus verslaggever Riks Ozinga vanuit de rechtbank. Behandelaar en cliëntes waren naakt tijdens de sessies, er is getongzoend en D. paste yoni-(vagina)massages toe.
"Aanraken van yoni met lingham (penis) zou alleen gebeuren als beide partijen daarmee instemden, maar in de praktijk ging dat volgens de officier anders", aldus Ozinga. Bij de intieme sessies werden geen handschoenen en condooms gebruikt. Afspraken werden niet op schrift gezet en een verslag van alle handelingen tijdens de massages werd niet gemaakt. D. heeft zijn positie als behandelaar misbruikt voor seks met kwetsbare vrouwen, vindt het OM.

INTIEME THERAPIE

Tantra is een esotherische traditie met wortels in het hindoeïsme en en het boeddhisme. Beoefenaars zeggen dat mensen er hun bewustzijn mee kunnen ontwikkelen. Tantramassage is een fysieke en intieme therapie die vanuit een spirituele gedachte is gericht op bewustzijn van de ziel en seksuele energie. Een sessie van anderhalf á twee uur kostte bij Nico D. ongeveer 150 euro.
De tantra-rituelen kunnen van alles losmaken, schrijft de Rhenenaar op zijn website. ''Onverwachte emoties kunnen tot uitbarsting komen, haat, woede, pijn, angst, geilheid. De veilige omgeving biedt alle ruimte om je te uiten, te helen en te ZIJN."

GEHEIME FACEBOOKGROEP

Het vermeende misbruik van de vrouwen vond plaats tussen 2013 en 2017. De meesten lieten zich een aantal maanden tot een half jaar behandelen, twee van hen waren bijna drie jaar lang klant bij de masseur. Nadat eind 2017 vier vrouwen aangifte tegen D. deden, meldden zich meer cliëntes van de man.

VRIJSPRAAK

De advocaat van D. vroeg om vrijspraak van alle verdenkingen. De masseur is door deze hele kwestie al zwaar gestraft, betoogde de strafpleiter. D. heeft vastgezeten, mocht zijn beroep niet uitoefenen en zat zonder inkomen. "Cliënt is door de media al gebrandmerkt als zedendader. Hij wordt al tijden beschimpt op internet." Ook zou er zijn ingestemd met seksueel contact.
Volgens de verdediging hebben de aangeefsters hun verklaringen uitgewisseld en op elkaar afgestemd via het Meldpunt Tantra Misbruik. Ook communiceerden ze daarover binnen een geheime Facebookgroep en zouden ze over hun ervaringen hebben gelogen, zegt de advocaat van D.

VERLIEFD EN BOOS

De vrouwen zouden zich volgens de strafpleiter speciaal hebben gevoeld bij hun tantratherapeut. Ze dachten dat zij de enigen waren met wie hij dit intieme contact had. Er zou ook sprake zijn van verliefdheid. Twee vrouwen zouden later teleurgesteld zijn geraakt en boos zijn geworden op de tantramasseur toen hij niet verder met hen wilde en ook met anderen een intieme relatie aan.
Voor het OM is het echter klip en klaar dat D. maar op één ding uit was: het toewerken naar seksueel contact. De vrouwen bleven zich volgens de aanklager door hem laten behandelen, omdat hij ze liet geloven in de therapie en zij psychisch afhankelijk van hem waren geworden. Een hulpverlener moet afhankelijke, kwetsbare personen bescherming bieden, stelt het OM. "Dat zij met ontuchtige handelingen in leken te stemmen, doet daar niets aan af."
Nico D. kreeg het slotwoord tijdens de zitting. Hij legde de bron van alle beschuldigingen bij een vrouw die hij in 2011 een tantramassage gaf, maar die nu niet bij dit proces is betrokken. Samen met een andere vrouw zou zij een jarenlange hetze en haatcampagne tegen hem zijn gestart en ook het Meldpunt Tantra Misbruik hebben geopend. Daarop zouden de aangeefsters die D. nu beschuldigen zich hebben gemeld.
D. sprak de hoop uit dat de vrouwen na verloop van tijd hun spijt zullen betuigen voor het feit dat zij zich zo hebben laten meeslepen en beïnvloeden.
"Eenzijdige, leugenachtige verhalen zijn in de slipstream van de #MeToo-golf door de media overgenomen", aldus de inwoner van Rhenen. D. zei in zijn lange verklaring ook dat hij altijd liefdevol en correct heeft gehandeld met de beste bedoelingen.
De rechter doet op dinsdag 23 april uitspraak. "Het is een ingewikkelde zaak met veel aangeefsters en verklaringen. Er dus meer tijd dan gewoonlijk nodig om alles goed te bestuderen", aldus Ozinga.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.