"Prestatievoetbal op zondag heeft geen toekomst"

© Geert Lommers
HARMELEN - De leden van voetbalclub SCH'44 besloten maandagavond dat de prestatieteams van de club met ingang van komend seizoen overstappen naar de zaterdag. Daarmee volgt de club uit Harmelen een trend die de laatste jaren leidt tot een leegloop van de zondagcompetities.
Met name in District West 2 van de KNVB (Zuid Holland en het westen van de provincie Utrecht) zijn de laatste jaren zo veel clubs overgestapt van de zondag naar de zaterdag, dat er volgend seizoen in dat district niet eens meer een zondag 4e klasse zal zijn.
In de provincie Utrecht gingen de afgelopen tien jaar onder meer JSV Nieuwegein, Argon, VEP, SC Woerden, CDW, en SV Houten SCH'44 voor. DHSC uit Utrecht kwam voort uit de zondagclubs Holland, DOS en Stichtse Boys, maar is inmiddels zaterdagclub. Ook FC Oudewater, voortgekomen uit zaterdagclub OVS en zondagclub UNIO, speelt op zaterdag.

VEP

VEP uit Woerden zette de stap vorig jaar, na bijna 100 jaar zondagvoetbal. "We zagen de ene na de andere vereniging de overstap maken. Het gevolg was dat wij voor onze uitwedstrijden steeds verder moesten reizen," zegt secretaris José Schmidt Villalon. Zij ziet vrijwel alleen maar voordelen van de keuze.
We zagen de ene na de andere vereniging de overstap maken
José Schmidt Villalon (VEP)
"We hebben minder reistijd, we spelen meer derby's en de inkomsten rond thuiswedstrijden van het eerste zijn toegenomen." Een ander voordeel ziet Schmidt in de betrokkenheid bij de vereniging. "Onze jeugd speelde al op zaterdag, en die zag je eigenlijk nooit op zondag naar het eerste komen. Nu blijven veel spelers wel kijken, en hun ouders vaak ook."
Voor VEP heeft de overstap één nadeel, bekent Schmidt. "Omdat het sportpark nu op zaterdag veel intensiever bezet is, zullen we op termijn extra kleedruimtes moeten bouwen."
Het Mijdrechtse Argon schafte in 2013 het zondagvoetbal af
Het Mijdrechtse Argon schafte in 2013 het zondagvoetbal af © Geert Lommers / bewerking: RTV Utrecht

ARGON

De situatie van het Mijdrechtse Argon is nauwelijks te vergelijken met die van VEP. Argon had tussen 1996 en 2013 zowel een zaterdag 1 als een zondag 1. De zondag 1 werd in 2007 amateurkampioen van Nederland, maar werd in 2013 afgestoten. "Onze drie grote sponsors vielen tegelijk weg, wij hadden geen geld meer om de spelers op topamateurniveau te betalen", zegt voorzitter Ton Goedemoed. "We hadden toen geen andere keus dan de stekker eruit te trekken, al viel dat niet bij iedereen goed."
In tegenstelling tot VEP heeft dat Argon niet veel extra inkomsten opgeleverd. "Je moet niet vergeten dat onze zaterdag 1 al in de 2e klasse speelde, toen we stopten op zondag", zegt Goedemoed. "Onze zondag 1 trok op goede dagen zo'n 1.000 toeschouwers. De zaterdag 1, die nu in de 1e klasse speelt, zo'n 300." Dat zijn dus minder inkomsten, zowel in de kantine als bij de entree. Daar staat wel een forse besparing tegenover. "Wat wij aan onkostenvergoedingen kwijt waren voor onze zondagselectie is veel meer dan de iets lagere kantine-omzet", zegt Goedemoed.
Ik zie geen toekomst voor zondagamateurvoetbal op niveau
Ton Goedemoed (Argon)
Dat steeds meer clubs het voorbeeld van clubs als Argon volgen, verbaast Goedemoed niet. "Ik zie geen toekomst voor zondagamateurvoetbal op niveau", aldus de voorzitter van de Mijdrechtse club. "Het is ook steeds moeilijker om spelers voor de zondag te krijgen. Die gasten willen op zaterdagavond op stap, dat kan niet als je op zondag op niveau voetbalt. Dus kiezen ze voor een zaterdagclub."

HOUTEN

Dat laatste wordt onderschreven door voorzitter Nico van Slegtenhorst van Houten. "Mijn voorkeur was het niet, ik ben opgegroeid met de zondag als voetbaldag", aldus de ex-preses van het Utrechtse Holland, dat onder zijn voorzitterschap in de jaren '90 twee keer zondagkampioen van Nederland werd. "Maar de spelers wilden naar de zaterdag. Dan kun je als club niet veel anders."
Inmiddels is Houten op zaterdag gepromoveerd naar de 3e klasse. "Er komen best aardig wat mensen kijken op zaterdag", zegt Van Slegtenhorst. "Maar vergis je niet, het vraagt wel wat van je organisatie. En we hebben een dip gehad in de kantine-inkomsten."
Van Slegtenhorst, die in mei na negen jaar de voorzittershamer neerlegt, ziet een goede toekomst voor Houten. "De gewenning is vrij snel gegaan. Over een paar jaar weten ze hier niet beter."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.