Enquête koopzondag Vijfheerenlanden: minimumopkomst bijna overal gehaald

In Tienhoven aan de Lek heeft inmiddels 36 procent van de inwoners gestemd.
In Tienhoven aan de Lek heeft inmiddels 36 procent van de inwoners gestemd. © RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - Inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden maken gretig gebruik van de mogelijkheid om zich uit te spreken voor of tegen het openen van winkels op zondag. Er is een 'kiesdrempel' ingesteld van 33 procent en die is in veel dorpen al gehaald.
Vooral in Vianen wordt veel gestemd: meer dan de helft van de kiesgerechtigden heeft de enquête ingevuld. In Kedichem, Hei- en Boeicop, Nieuwland en Zijderveld is een stuk minder gestemd. Het is nog de vraag of daar de benodigde 33 procent wordt gehaald.

BINDEND

De enquête is bindend per kern, zegt de gemeente. Dat betekent dat als in een dorp minimaal 33 procent van de inwoners heeft gestemd, de gemeente het advies overneemt. Het kan dus zijn dat in het ene dorp de winkels wel open mogen op zondag, maar in een plaats verderop niet.
De vraag die de Vijfheerenlanders mogen beantwoorden is: 'Mogen de winkels in uw kern open op alle zondagen van 12.00 uur tot 17.00 uur?'. Momenteel is dat in principe nergens toegestaan in Vijfheerenlanden.

HEET HANGIJZER

Het onderwerp zondagsopenstelling is een heet hangijzer in Vijfheerenlanden. De fusiegemeente is sterk verdeeld, daarom heeft het gemeentebestuur besloten tot een bewonersenquête. In Vianen lijken veel mensen voor zondagsopenstelling te zijn. In het christelijkere zuiden zijn inwoners vaker tegen.
Stemmen kan via deze link tot morgenavond 20.00 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.