Meer regionieuws op landelijke tv-zender, NPO test 'regiovensters'

De NPO en de regionale omroepen verzorgen overdag al een gezamenlijk nieuwsblok.
De NPO en de regionale omroepen verzorgen overdag al een gezamenlijk nieuwsblok. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het NOS Journaal van 18.00 uur wordt vanaf volgende week op NPO2 gevolgd door vijf minuten regionaal nieuws. Kijkers in Friesland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland krijgen een bulletin te zien dat speciaal op hun eigen regio is afgestemd. Op termijn krijgen ook inwoners van Utrecht een eigen nieuwsblok op de landelijke tv, zo is de bedoeling.
De regionale omroepen verzorgen sinds 2016 al gezamenlijk nieuwsblokken die in de NOS Journaals van 12.00 en 15.00 uur te zien zijn. In het nieuwe programma 'Kijk op de regio' krijgen kijkers alleen het nieuws uit hun eigen regio. Vooralsnog gaat het om een proef die drie maanden duurt.

REGIOVENSTERS

De NPO en de regionale omroepen werken al enige jaren aan de zogenoemde 'regiovensters', die het nieuws uit de nabije omgeving bij een groter publiek moeten brengen. Na het landelijke NOS Journaal schakelen de betrokken tv-distributeurs per regio over naar een op de woonplaats van de kijker afgestemd nieuwsblok. Tijdens de test gebeurt dat alleen in Friesland, Gelderland en een groot deel van het Rijnmondgebied. Kijkers in andere regio's krijgen op dat moment een samenvatting van het regionieuws uit het hele land te zien.
Het idee van regiovensters is niet nieuw. In 1997 zond Hart van Nederland in Midden-Nederland 'Hart van de Regio' uit, een bulletin dat speciaal op kijkers in Utrecht was gericht. Andere kijkers keken op dat moment naar Shownieuws. Hoewel SBS6 het aantal edities later nog uitbreidde met Noord-Nederland en Amsterdam slaagde de omroep er niet in om een landelijk dekkend netwerk van regiovensters op te bouwen. Het initiatief werd na ruim een jaar gestaakt.

REGEERAKKOORD

Het invoeren van een regionaal nieuwsvenster op de landelijke televisie is onderdeel van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III. De proef van de NPO en de regionale omroepen wordt op werkdagen uitgezonden.
Na drie maanden wordt het tv-experiment geëvalueerd. Daarin wordt ook de mening van de kijkers meegenomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.