Utrechtse provinciekaart klopt nog lang niet overal en dat zorgt voor verwarring

VIJFHEERENLANDEN/VIJFHEERENLANDEN - Sinds 1 januari heeft de provincie Utrecht een nieuwe vorm. Dat komt door de komst van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Dat is dus inmiddels bijna drie maanden geleden maar bij sommige instanties is de nieuwe kaart van Nederland nog niet in gebruik.

KNMI

Een kleine rondgang langs organisaties en websites waarbij de kaart van Nederland gebruikt wordt, laat zien dat er nog oude kaarten gebruikt worden. Zoals bij weer- en routekaarten.
Het KNMI, Buienradar en ook Google hebben de nieuwe provinciegrenzen nog niet aangepast. Ook wanneer je via Wikipedia op zoek gaat naar het onderwerp 'provincie' dan zie je nog een oude kaart van Nederland.
Oude provinciegrens is nog te zien op Wikipedia
Oude provinciegrens is nog te zien op Wikipedia © Wikipedia / beeldbewerking RTV Utrecht
Als we Google om een reactie vragen dan krijgen we te horen dat 'bronnen van derden het aangeven als gegevens van kaarten niet kloppen'. De kaarten worden regelmatig bijgewerkt maar het kan enige tijd duren voordat de meest actuele gegevens zijn verwerkt. Gebruikers van Google kunnen zelf via de "Report a Problem" knop een melding maken. Maar wanneer het wordt aangepast, daar doet de organisatie geen uitspraak over.
Google Maps is nog niet aangepast, provinciegrens klopt niet
Google Maps is nog niet aangepast, provinciegrens klopt niet © Google Maps / beeldbewerking RTV Utrecht

CAMPINGEIGENAAR NIEUWLAND

Dat kaarten op Google en in zoekmachines niet kloppen, daar heeft Erik van Stuijvenberg als campingeigenaar last van. Camping De Grienduil in Nieuwland behoort sinds 1 januari tot de provincie Utrecht maar veel mensen begrijpen dat volgens hem niet.
"Mensen snappen er niks van, op de kaart van de google maps zie je nog steeds dat wij bij Zuid-Holland horen." Zijn eigen website heeft hij al helemaal aangepast en daarop staat dus dat de camping in Utrecht ligt. Maar ook dat zorgt bij toeristen voor verwarring. "We trekken nu ineens andere mensen dan voorheen. Mensen associëren Zuid-Holland meer met vakantie, de kust en het strand. Als ze lezen dat wij bij Utrecht horen dan denken ze dat wij te ver weg van de kust liggen."
"Ineens worden we benaderd door ouders van studenten uit het buitenland. Die zijn dan op zoek naar een plek om te overnachten omdat ze hun kind willen bezoeken in Utrecht omdat hun kind daar studeert." Ook buitenlandse studenten uit bijvoorbeeld China of Japan denken op de camping in Nieuwland een goede plek te vinden om te verblijven tijdens hun studie in Utrecht. "Ze gaan dan tijdelijk studeren in de stad Utrecht, maar ze snappen niet dat de provincie ook Utrecht heet en dat we niet hetzelfde zijn als de stad." Ook wordt hij met vragen gebeld over de stad door toeristen uit onder andere Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.
De campingeigenaar zou het liefste willen zien dat er door de gemeente Vijfheerenlanden wordt gewerkt aan een campagne om de regio te promoten en de zichtbaarheid te vergroten voor toeristen.

VERWARRING

Door de verschuiving van de provinciegrens werden er problemen verwacht met de twee dorpen met dezelfde naam, namelijk Tienhoven. Daarom is de naam van het dorp in Vijfheerenlanden aangepast van Tienhoven naar Tienhoven aan de Lek.
Toch is daarmee niet alle verwarring weggenomen. Erik van Stuijvenberg merkt dat de verwarring van Nieuwland in Vijfheerenlanden, met de wijk Nieuwland in Amersfoort is toegenomen. Pakketten die verkeerd worden bezorgd maar ook campinggasten die aan het verkeerde adres staan. "We worden gebeld door toeristen die in Amersfoort staan en zeggen, 'ja waar zitten jullie nou?". Volgens de campingeigenaar was de verwarring er al voor de verschuiving van de provinciegrens, maar die is nu alleen maar groter geworden.

GEMEENTE VIJFHEERENLANDEN

Een woordvoerder van de gemeente Vijfheerenlanden laat weten dat de administratie van de gemeente zelf op orde is, "maar we vinden het heel jammer dat bij andere instanties het langer duurt voordat alles is aangepast. We hopen dat de afnemers van onze gegevens zo snel mogelijk de grenzen doorvoeren."
De gemeente zou het vooral fijn vinden als de gegevens van Google Maps worden aangepast. "Want dat wordt veel gebruikt. Het is vervelend dat bezoekers en ondernemers er hinder van ondervinden."
Toch lijkt nog niet alles op orde in de gemeente Vijfheerenlanden en zorgen verdwaalde borden ook nog voor verwarring. Begin van het jaar zijn in de gemeente Vijfheerenlanden de borden voor de dorpen en steden aangepast. Maar deze week werd opgemerkt door oud-wethouder Wim Mulckhuijse dat in Meerkerk nog oude borden staan. "Ik was aan het wandelen met de hond en toen kwam ik deze borden tegen." Voor inwoners van de oude gemeente Zederik roept het sarcasme op. In het dorp was veel weerstand tegen de gemeentefusie en de 'verhuizing' naar Utrecht.
Oude borden staan nog steeds in Meerkerk
Oude borden staan nog steeds in Meerkerk © Wim Mulckhuijse (bewerking door RTV Utrecht)
De gemeente Vijfheerenlanden is van plan dit zo snel mogelijk op te lossen. "Dit portaal is bij de vervanging over het hoofd gezien. Er is met de leverancier een ronde gemaakt om alle zaken die niet volledig uitgevoerd zijn inzichtelijk te krijgen. Deze opdrachten worden vanaf 2 april uitgevoerd. Hierbij wordt ook het portaal vervangen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.