Supporters en moslims samen tijdens stille tocht: "Het gebeurde spontaan"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het spandoek 'Utreg buigt nooit' krijgt een plek in stadion Galgenwaard. Dat zei supporterswoordvoerder Tycho Oostendorp in de tv-uitzending van UVandaag op RTV Utrecht. Het rode spandoek met de witte letters was prominent in beeld tijdens de stille tocht naar het 24 Oktoberplein, afgelopen vrijdag.
Het doek komt in het supportershome of op de promenade van één van de tribunes. "In de haast is latex gebruikt en dat verweert. We gaan nu een goede plek zoeken", zegt Oostendorp.
De woordvoerder van de Utrechtsupporters die meeliepen in de stille tocht verwoordde voor veel mensen het gevoel van die vrijdag. "We zijn een stad met twee hele grote wijken waar veel moslims wonen. We zijn een stad met wijken waar ontzettend Hollandse jongens wonen. Dat siert onze stad en dat komt nu samen. Ja, ik ben er beetje sprakeloos van eigenlijk", zei hij voor de draaiende camera van RTV Utrecht. Oostendorp reageerde daarmee op het moment dat Utrechtsupporters en moslims samenkwamen om samen met hun spandoeken op de foto te gaan.
Een tweet over zijn interview ging viral en sindsdien heeft zijn telefoon roodgloeiend gestaan. "Het gebeurde gewoon spontaan", zegt hij. "We kwamen aan, we liepen rond om de tramhalte en daar stonden hun ons op te wachten. We waren gewoon van mening dat het samen op één plaatje moest komen. Dat gebeurde gewoon. We zeiden: Laat gewoon zien dat we één zijn. Ook als stad."
Oostendorp hoopt dat de actie een vervolg krijgt. Vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap zijn wat hem betreft van harte welkom op de tribune zondag bij de wedstrijd tegen Feyenoord. En daarna trouwens ook. "We zijn altijd bezig met mensen binnenhalen. We zitten met 17.000 toeschouwers gemiddeld op de tribune en dat willen we ook naar 22.000 hebben."
FC Utrecht heeft al te kennen gegeven dat ze zondag uitgebreid stil gaan staan bij de tramaanslag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Er zal in ieder geval een minuut stilte in acht worden genomen, zei clubeigenaar Frans van Seumeren eerder al. Ook spelen de voetballers met rouwbanden. Volgens voetbalanalist Gert Kruys gaat de club groots uitpakken. "Dat vinden we bij FC Utrecht echt nodig. Eigenlijk moet het hele stadion meedoen. We zijn met zijn allen één en dat hopen we zondag met zijn allen uit te stralen."
Spandoek "Utreg buigt nooit" krijgt plek in de Galgenwaard