Nieuwe stadhuis Woerden: modern, licht en zonder achterkamertjes

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
WOERDEN - Het nieuwe stadhuis in Woerden zou eigenlijk allang open moeten zijn, maar door een aantal tegenvallers bij de renovatie duurt dat nog even. De nieuwe openingsdatum is nu 19 april, maar RTV Utrecht mocht alvast een kijkje nemen.
Als we binnenkomen via de ingang aan de Blekerijlaan valt meteen op hoe licht het gebouw is. "De architect heeft uit het bestaande casco twee happen genomen zodat de centrale hal dubbel zo hoog wordt, waardoor je meer lichtinval hebt. Aan beide kanten is het stadhuis wat 'dikker' geworden", vertelt Edward van den Elshout die de verbouwing leidt in opdracht van de gemeente.
Een rondleiding door het nieuwe Woerdense stadhuis

ACHTERKAMERTJESPOLITIEK

In de aankomsthal zit ook de receptie waar je bijvoorbeeld je paspoort of rijbewijs ophaalt. Loop je langs de receptie en dan naar rechts, dan kom je in de spiksplinternieuwe raadszaal. "Heel ruim, heel licht. Een transparante ruimte, net als ons bestuur. Wij zijn ook transparant naar onze inwoners. En dat willen we de komende jaren ook écht laten zien", vertelt wethouder Arthur Bolderdijk (Lijst van der Does).
Voor achterkamertjespolitiek is geen ruimte in dit nieuwe huis van de democratie, want de wethouders noch de burgemeester hebben een eigen werkkamer. Er zijn alleen flexplekken. Bolderdijk: "Wij wíllen ook geen eigen kamer en gaan zitten waar we willen. Dat is ook wel leuk, want je zit bij je medewerkers en dan hoor je nog eens wat."
We verlaten de raadszaal weer en nemen de trap richting de nieuwe bedrijfskantine die meer te bieden heeft dan een broodje kroket en kop soep. "Dit is een huiskamer voor de inwoners", zegt Edward van den Elshout. "Deze wordt de hele dag gebruikt om te vergaderen te eten en om elkaar te ontmoeten. Prachtige plek."

BELADEN

Het nieuwe Woerdense gemeentehuis is een mooie ruimte, maar ook een beladen plek. Bijna twee jaar geleden kwam een bouwvakker bij de renovatie om het leven toen hij onder een betonplaat terecht kwam. Van den Elshout: "Dat zal altijd wel een plek in de beleving van het nieuwe gebouw hebben."
De precieze oorzaak van ongeluk is nog steeds niet duidelijk. De Inspectie voert een onderzoek uit dat nog afgerond moet worden. De opening van het gerenoveerde stadhuis gaat wel gewoon door. Op 19 april dus kunnen inwoners er voor het eerst terecht. Een officiële opening volgt ook nog, maar een datum daarvoor is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.