Ondernemers krijgen voorlichting over cybercrime

VIJFHEERENLANDEN/VIJFHEERENLANDEN - Een op de vijf ondernemers heeft financiële schade geleden door cybercriminaliteit. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht wil het midden- en kleinbedijf weerbaarder maken. Vanavond om 18.00 uur is er in Huis Het Bosch in Lexmond een voorlichtingsavond.
"De bijeenkomst is gericht op het bewuster maken van de cyberrisico's", zegt Michael de Man, adviseur van het CCV, tegen RTV Utrecht. "Je ziet dat bedrijven volledig afhankelijk zijn geworden van internet. Criminelen maken daar slim gebruik van. Ze proberen bedrijven te hacken en de eigen informatiepostitie te verberen. Of ze sturen een neplink waardoor het ICT-systeem plat wordt gelegd en je vervolgens moet betalen om het weer goed te krijgen."
Chantage dus. Sterke wachtwoorden gebruiken en ze regelmatig veranderen is het devies. Maar er is meer. "Ook het gebruik van de twee-factor-authenticatie is aan te raden. Hierbij krijg je eerst op je telefoon een code via sms voordat je kan inloggen."
Ook het maken van back-ups wordt nog weleens vergeten. "Het is heel handig als je ergens een reserviekopie van je bedrijfsprocessen hebt staan, wanneer je systeem is platgelegd. Het maakt je ook minder kwetsbaar om te betalen als je wordt gechanteerd." De Man raadt ook aan om online eens te checken of je e-mailadres al eens is gehackt. "Dat kan op haveibeenpwned.com. Het wordt volgens de CCV-adviseur steeds belangrijker om alert te zijn. "Want wereldwijd gaat er 1,34 biljoen euro rond in deze criminele wereld. Meer dan het bruto binnenlands product van Rusland bijvoorbeeld."
De voorlichtingsbijeenkomst is vanavond al, maar er is nog plek. Wie nog wil komen, moet een bericht sturen naar info@vijfheerenlanden.nl onder vermelding van 'cybercrime'.
Interview met Michael de Man (CCV) over cybercrime

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.