Schadeclaim van tientallen miljoenen voor Vijfheerenlanden stap dichterbij

© Pixabay
VIANEN - De kans dat de gemeente Vijfheerenlanden een schadevergoeding van tientallen miljoenen euro's moet betalen aan Niemans Beton is een stap dichterbij gekomen. Dat beweert de advocaat van de familie Niemans. Hij baseert zich op een nog vertrouwelijke conclusie van de advocaat-generaal, die advies geeft aan de Hoge Raad.
De zaak rond Niemans Beton is vermoedelijk de langstlopende rechtszaak in Nederland. De zaak speelt sinds 1976. Toen kocht het bedrijf een stuk grond van de gemeente Vianen. Niemans Beton wilde graag uitbreiden en had de grond nodig voor het fabriceren van een nieuw soort betonpaal. De gemeente leverde de grond niet op het overeengekomen moment. Pas jaren later, na een rechtszaak, kreeg het bedrijf de grond in bezit.

VEERTIG JAAR

Niemans claimde bij de gemeente Vianen een schadevergoeding wegens het te laat leveren van de grond. Over die claim loopt al meer dan veertig jaar een rechtszaak. In de loop der jaren hebben diverse deskundigen gekeken naar de zaak.
In november 2014 kwam een commissie van drie financieel deskundigen met een berekening van de schade. Niemans was het met die berekening deels niet eens. Het gerechtshof volgde dat bezwaar van Niemans: de berekening moest worden aangepast.

HANDJEKLAP

In oktober 2017 probeerden partijen er bij het hof in Den Haag uit te komen. De rechter vroeg partijen om tot een vergelijk te komen, maar het 'handjeklap op de gang voor de rechtszaal' leverde geen resultaat op. Vianen wilde niet meer bieden dan 10 miljoen euro, Niemans wilde niet lager gaan dan 52 miljoen euro.
Vianen durfde het niet aan om het gerechtshof een uitspraak te laten doen, omdat het hof eerder had aangegeven het eens te zijn met Niemans, dat de berekening van de commissie van deskundigen deels niet klopte. Daarom ging Vianen in cassatie bij de Hoge Raad. Die vroeg op zijn beurt advies aan de advocaat-generaal, die vorige week met zijn conclusie kwam. De conclusie is nog niet openbaar. Alleen de gemeente en Niemans Beton hebben een afschrift gekregen.

GLORIEUZE OVERWINNING

Advocaat Winfried van den Muijsenbergh reageert opgetogen. Hij behartigt de belangen van Niemans Beton: "Je moet de huid niet verkopen, voor de beer geschoten is. Maar normaal gesproken neemt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal over. En dan wordt het een glorieuze overwinning voor ons."
Volgens de advocaat is de consequentie van het advies dat de oorspronkelijke berekening van Niemans Beton gevolgd zal moeten worden. Daarmee komt de berekende schade volgens de advocaat in de buurt van de honderd miljoen euro.

"GENOEG GERESERVEERD"

Sinds januari van dit jaar is Vianen onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden. De gemeente zei eerder in een memo aan de gemeenteraad dat er genoeg geld is gereserveerd om de claim van Niemans te kunnen afwikkelen. Of dat ook geldt als de gemeente 52 miljoen euro of meer zal moeten betalen is niet duidelijk.
In een reactie bevestigt de gemeente Vijfheerenlanden dat het advies van de advocaat-generaal niet positief voor de gemeente is. Een woordvoerder laat weten: "De conclusie strekt tot verwerping van het beroep van de gemeente en tot vernietiging van het arrest op grond van het beroep van Niemans." De gemeente gaat zich nu beraden wat de gevolgen zullen zijn als de Hoge Raad in zijn uitspraak het advies volgt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.