Protest tegen komst crematorium in Utrecht: "Wij ademen hier straks verbrande mensen in"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Omwonenden van de Utrechtse begraafplaats St. Barbara dienen een bezwaarschrift in tegen de bouw van een crematorium. Ze zijn bang voor meer overlast van verkeer, gezondheidsproblemen en milieuvervuiling.
"De lucht in Utrecht is zeer vervuild, één van de meest vervuilde van Nederland", zegt omwonende Thérèse van de Hurk. "Die vervuiling neemt dan aanzienlijk toe. Heel plat gezegd kun je stellen dat wij hier straks allemaal resten van verbrande mensen inademen."
Begraafplaats Sint Barbara wil uitbreiden met een crematiefaciliteit omdat er steeds minder wordt begraven. De begraafplaats aan de Prinsesselaan in Utrecht heeft daarvoor een vergunning bij de gemeente aangevraagd en de gemeenteraad neemt daarover later dit jaar een besluit.

ELEKTRISCHE OVEN

Volgens directeur Karen Kolkhuis Tanke-Janssen van de begraafplaats hoeven mensen niet bang te zijn dat het crematorium voor problemen gaat zorgen. Er komt een hypermoderne elektrische oven, 'uniek in Nederland'. "Dat betekent dat de uitstoot, die er al nagenoeg niet is bij een gasgestookte oven, bij een elektrische oven nog minder, zeg maar nul, zou zijn." Een houtkachel in de tuin stoot volgens de directeur "vele malen meer uit".
Omwonenden zijn er niet gerust op en voeren al enige tijd actie. Zo'n zevenhonderd mensen dienen volgende week samen een bezwaarschrift in bij de gemeente. "Wij hopen dat dit een serieus signaal is", zegt Thérèse van de Hurk. Er zijn volgens haar nu wel genoeg crematoria in Utrecht.
Directeur Kolkhuis Tanke-Janssen vindt dat te kort door de bocht. "Crematieruimte voor het proces is er voldoende, maar daarnaast is er omgeving te weinig capaciteit om ook echt afscheid te nemen."
Het bezwaarschrift tegen het crematorium moet volgende week ingediend zijn. Vorig jaar bleek een plan voor een crematorium op begraafplaats Kovelswade niet haalbaar, onder meer na protesten van omwonenden.
Omwonenden tekenen bezwaar aan tegen crematorium begraafplaats St. Barbara

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.