Toch geen excuses voor nabestaanden overleden Altrecht-patiënte

Zwarts probeerde zich in het Willem Arntsz Huis van het leven te beroven door brand te stichten.
Zwarts probeerde zich in het Willem Arntsz Huis van het leven te beroven door brand te stichten. © Koen Laureij
ZEGVELD/UTRECHT - Altrecht trekt de excuses terug die eerder werden aangeboden aan de nabestaanden van Suzanne Zwarts, schrijft het AD. De 31-jarige vrouw uit Zegveld (gemeente Woerden) maakte vorig jaar een einde aan haar leven. Volgens de krant is een eerder geschreven excuusbrief nu achterhaald.
Zwarts stak in 2017 een stapel kranten in brand op haar kamer in het Willem Arntsz Huis in het centrum Utrecht. Ze hoopte dat ze om het leven zou komen, maar de boel was snel geblust. Daarop werd ze overgeplaatst naar een gevangenis in Zaanstad. Daar pleegde ze enkele maanden later zelfmoord.

BRIEF

Geneesheer-directeur Pieter Prins van Altrecht zond daarna volgens de krant een brief aan de nabestaanden van Zwarts waarin hij schreef dat zijn medewerkers "op belangrijke punten niet juist hebben gehandeld". Zo zouden ze Zwarts graag hebben zien vertrekken uit het Willem Arntsz Huis en het brandje was een "mooie kans" om haar te doen vertrekken.

INZAGE ONDERZOEKSRAPPORT

Er is inmiddels een onderzoeksrapport uit over de dood van Suzanne Zwarts. Daarin staat dat Altrecht verbeterpunten gaat doorvoeren. Nabestaanden van Suzanne zeggen tegen het AD dat ze het rapport niet mogen inzien en alleen een toelichting kunnen krijgen in een face-to-face gesprek. Een woordvoerder van Altrecht zegt dat het onderzoek uit privacy-overwegingen niet openbaar gemaakt kan worden en dat aan de ouders inzage in het rapport is aangeboden.
Een woordvoerder van Altrecht laat aan RTV Utrecht weten dat hij vanwege privacy-overwegingen geen mededelingen kan doen over de inhoud van het onderzoeksrapport.
De familie van Suzanne zegt zich te beraden op juridische stappen. "Mijn familie voelt zich als door een legertank overreden", zegt haar vader.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.