27 Statenleden zwaaien af na verkiezingen: "Ik had een periode door gewild"

Van de Statenleden op deze foto vertrekt meer dan de helft.
Van de Statenleden op deze foto vertrekt meer dan de helft. © Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De verkiezingen van vorige week hebben hun sporen nagelaten in de Utrechtse Statenzaal. Maar liefst 27 provinciale politici zwaaiden dinsdagavond af. Dat is meer dan de helft. Sommigen wilden niet nog een volle vier jaar door, anderen werden (net) niet verkozen afgelopen woensdag.
Een van die kandidaten is voormalig Statenlid Philip Overkleeft. Hij stond als nummer zes op de lijst van coalitiepartij D66. De partij verloor fors en haalde vijf zetels. Overkleeft loopt daardoor net zijn plekje mis. "Dat is niet cool, zo kun je je voorstellen. Dat is nu eenmaal hoe het gaat soms."

BLOEMEN

De Statenzaal was voor de gelegenheid gevuld met flink wat bossen bloemen die na afloop werden uitgereikt. Daarnaast was er voor elk vertrekkend Statenlid een dankwoord opgeschreven dat werd voorgedragen door commissaris van de koning Oosters.
Overkleeft gaat de sfeer en het werk in het provinciehuis missen. "Ik vond het ontzettend leuk, want ik had inmiddels het idee dat ik behoorlijk wat verstand van zaken had", zegt hij. "Ik had daarom graag nog een periode doorgewild."

BITTERE NASMAAK

Niet alleen coalitiepartijen maar ook oppositiepartijen vinden het afscheid wat ongemakkelijk. "Campagnevoeren en je best doen de afgelopen vier jaar doet er niet toe", zegt Rob van Muilekom van de PvdA.
Hoewel hij als lijsttrekker wel is verkozen en zijn partij een zetel verloor, neemt hij het voor overige oppositiepartijen op. Forum voor Democratie komt, ten koste van hen, met zes zetels binnen in de Provinciale Staten zonder zichtbare campagne.
"Partijen als de PVV en de SGP hebben veel dingen aan de kaak gesteld", aldus Van Muilekom. Daarmee doelt hij op fouten binnen project de Uithoflijn en de blunders bij de grondverkoop aan de Dolderseweg. "Die verkiezingsuitslag is daarom heel scheef. Ik kan het ook niet duiden. Het waren echt landelijke verkiezingen."

LINTJES

Drie van de afzwaaiende politici werden nog eens extra in het zonnetje gezet met een lintje. Ali Dekker (D66), Han IJssennagger (PVV) en Kees van Kranenburg (ChristenUnie) hebben volgens de koning een bijzondere en lange politieke staat van dienst.
"Het is toch een waardering van de samenleving voor wat je hebt gedaan", zegt Kees van Kranenburg trots, die het lintje gelijk heeft opgespeld. "Ik heb nog niet nagedacht waar ik hem zometeen op ga hangen, maar ik denk op mijn werkkamer ergens.
Afzwaaiende Statenleden van de VVD kregen nog een extra bosje bloemen van hun fractie
Afzwaaiende Statenleden van de VVD kregen nog een extra bosje bloemen van hun fractie © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.