140 hoogleraren verruilen universiteit voor basisschool

© Lize Kraan
UTRECHT - Zo'n 140 professoren van de Universiteit Utrecht stappen vanochtend in toga op de fiets. Ze vertrekken vanaf het Academiegebouw en bezoeken zo'n 3500 kinderen van groep 7 en 8 op verschillende basisscholen.
De actie is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met de universiteit en met het doen van onderzoek. In aanloop naar vandaag ontvingen deelnemende klassen elke maand een gouden envelop met daarin lesideeën en een hint over hun professor. Ook maakten de kinderen een tekening van hun voorstelling bij een professor. "Dan krijg je dus best wel wat Harry Potter-associaties", vertelt projectleider Lieke Dekker.
De onderwerpen die de professoren zullen behandelen, gaan onder meer over economie, diergeneeskunde en geschiedenis. "Eigenlijk alles wat er op de universiteit wordt gegeven", zegt Dekker.

ECHTE HERSENS

Emeritus hoogleraar experimentele neurologie Dop Bär is een van de deelnemende professoren. Hij wil vanochtend laten zien hoe hersens eruitzien. "Ik heb het voorrecht om van onze hoogleraar anatomie professor Bleys échte mensenhersens mee te krijgen en die kunnen ze zien. Dat is echt een spektakel", aldus Bär.
Volgens Bär is het belangrijk om de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen. "Nieuwsgierigheid leidt tot kennis. Ik hoop dat ze nieuwsgierig worden en denken: verrek, dat is ook leuk om te doen."
140 professoren stappen op de fiets

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.