Heuvelrug wil woningen geschikt maken voor ouderen: "Bij een val zijn de rapen gaar"

© ANP
MAARN - Utrechtse Heuvelrug wil dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen als zij ouder zijn. De gemeente organiseert daarom vanmiddag een bijeenkomst over het levensbestendig maken van woningen. Dat kan al door bijvoorbeeld een drempel te verwijderen, of met een tweede trapleuning voor extra houvast.
"Vroeger gingen mensen op een bepaald moment naar een bejaardenhuis, maar dat is tegenwoordig niet meer zo", legt Henny van de Ven uit. Hij is beleidsadviseur Wonen & Bouwen bij de gemeente. Volgens hem wachten mensen te lang met het aanpassen van hun huis. "Als mensen dan toevallig een ongelukkige val maken, dan zijn de rapen gaar."

BLIJVERSLENING

Met de bijeenkomsten wil Utrechtse Heuvelrug inwoners informeren dat er allerlei mogelijkheden zijn. Zo verstrekt de gemeente een zogenoemde blijverslening aan mensen die hun huis willen aanpassen, maar daar niet de financiële middelen voor hebben.
"Je kunt dan tegen een gunstig rentetarief een lening aanvragen en het geld investeren in aanpassingen voor je woning", aldus Van de Ven. De minimale lening is 2500 euro en loopt op tot 30.000 euro.
Tijdens de bijeenkomst geeft iemand van het Seniorenplatform advies. Daarna kan een bewoner zelf bepalen wat hij of zij aangepast wil hebben. "We geven verder uitleg over hoe het werkt als je je woning wilt aanpassen. Ook de politie en de brandweer zijn aanwezig om uitleg te geven."
De bijeenkomst is vanmiddag om 14.00 uur op de Trompstaete in Maarn.
Heuvelrug wil woningen geschikt maken voor ouderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.