Hogescholen doen studentenenquête in de ban

© RTV Utrecht
UTRECHT - Hogescholen werken dit jaar niet mee aan de Nationale Studenten Enquête (NSE). De overkoepelende Vereniging Hogescholen vindt de resultaten onbetrouwbaar. Daarom doet de koepel in ieder geval tijdelijk afstand van de ranking van opleidingen.
Via de enquête gaven vorig jaar 270.000 studenten hun mening over de opleiding die ze volgen. De resultaten worden vervolgens gebruikt voor de Keuzegidsen voor hbo-scholen en voor een onderzoek van weekblad Elsevier naar de beste onderwijsinstellingen. Maar studenten klagen over verwarrende vragen en technische problemen.

DATA

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat in een schriftelijke reactie weten de vroegtijdige beslissing van de hogescholen te betreuren. "Dit is omdat de opdrachtgever van de NSE, Studiekeuze123, heeft aangegeven dat de kwaliteit van de data hersteld kan worden."
Vorig jaar dreigde de Universiteit Utrecht al te stoppen met de studentenenquête, maar na aanpassingen deed de universiteit toch weer mee. ISO-voorzitter Tom van den Brink: "Waar de universiteiten zich inzetten om de NSE te redden, laten hogescholen het afweten. Dat is een gemiste kans."

REACTIE

Studiekeuze123 vindt de conclusie dat de resultaten van de NSE onbetrouwbaar zijn te voorbarig. Volgens de organisatie zullen de onderzoeksresultaten na afronding van de enquête worden onderzocht door het CBS op betrouwbaarheid.
Volgens Studiekeuze123 zijn er verschillende problemen ontstaan met de enquête, onder meer door de nieuwe privacywetgeving. Ook zouden er in de enquête programmeerfouten zijn gemaakt door onderzoeksbureau Ipsos.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.