Bunschoten doet zelf onderzoek naar nieuwe weg Amersfoort-Vathorst

Mogelijke routes ontsluitingsweg tussen A1 en Vathorst-West
Mogelijke routes ontsluitingsweg tussen A1 en Vathorst-West © Gemeente Amersfoort
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/VATHORST - De gemeente Bunschoten laat zelf onderzoek doen naar de plannen voor een ontsluitingsweg naar Vathorst-West. De gemeente Amersfoort liet hierover al een rapport opstellen, maar Bunschoten heeft nu een eigen adviesbureau in dienst genomen voor een second opinion.
De weg is bedoeld om de toekomstige woonwijk Vathorst-Bovenduist aan te sluiten op de A1. De bestaade wegen kunnen het extra verkeer uit die wijk niet aan. Uit onderzoek bleek echter dat de route over grondgebied van de gemeente Bunschoten zal moeten lopen.

WEERSTAND

De Bunschotense gemeenteraad sprak eerder uit niet mee te willen werken aan de komst van de ontsluitingsweg. De weg zou vooral grote gevolgen hebben voor de inwoners van buurtschap Zevenhuizen en dat hoort bij de gemeente Bunschoten.
Toch besloot de raad uiteindelijk om de deur op een kier te zetten. Zo hoopt Bunschoten te voorkomen dat de provincie uiteindelijk ingrijpt en de weg er zonder overleg toch komt. "Je moet zorgen dat er met je gepraat wordt en je moet voorkomen dat er over je gepraat wordt", lichtte wethouder Rick Beukers toe.

VARIANTEN

De gemeente Amersfoort heeft verschillende varianten van de weg laten onderzoeken. Eén daarvan heeft een sterke voorkeur bij de inwoners van Zevenhuizen. Die weg loopt vlak langs de A1, waar nu al de Lindeboomseweg ligt. Op die plek zouden zo min mogelijk inwoners last hebben van de weg.
Echter bleek uit het onderzoek in opdracht van de gemeente Amersfoort dat een andere variant, de zogenaamde 3C variant, gunstiger zou zijn. Het rapport waar dit instaat wil de gemeente Bunschoten niet klakkeloos overnemen. Daarom laat het college nu een second opinion uitvoeren.

SECOND OPINION

De gemeente heeft onderzoeksbureau AnteaGroup de opdracht gegeven het Amersfoortse rapport te controleren. Dit bedrijf zal het Amersfoortse onderzoek niet herhalen, maar zal kijken of dit zorgvuldig is uitgevoerd. De verwachting is dat deze second opinion ongeveer vijf tot zes weken zal duren. Daarna buigt de gemeenteraad zich over de resultaten.
Eerder gunde het college de opdracht nog aan adviesbureau Sweco. Deze keus was volgens de wethouder echter 'niet handig'. Dit bureau voert namelijk al onderzoeken uit in Vathorst. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden koos de gemeente een ander adviesbureau.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.