RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Margreet in de gevangenis: van visiteren tot plasjes onder toezicht

1/3
NIEUWEGEIN - Presentatrice Margreet van Gils is nog altijd te gast in de mannengevangenis in Nieuwegein. Een dorp in een dorp, waar dagelijks zo'n 800 mensen zijn. Gedetineerden, medewerkers en bezoekers. Al die mensen worden gecontroleerd. Via camera's, met detectiepoortjes of tijdens het fouilleren. Gedetineerden kunnen daar nog verplichte urinecontroles en visitaties aan toevoegen. Wie zijn verantwoordelijk voor al die controles en hoe gaan ze te werk?

VISITEREN

De wildste geruchten gaan over de afdeling waar Margreet vandaag te gast is: het bad. De plek waar iedere gedetineerde binnenkomt als eerste tussenstop op weg naar zijn cel. De afdeling waar de foto's gemaakt worden, de vingerafdrukken worden afgenomen, het plasje wordt ingeleverd en vooral ... waar gevisiteerd wordt.

 Urinecontrole, het middel in de strijd tegen drugsgebruik Urinecontrole, het middel in de strijd tegen drugsgebruik | Foto: RTV Utrecht

Of we tijdens visiteren in lichaamsholtes komen? Nee joh, dat mag helemaal niet. Naakt drie kniebuigingen doen, dat is alles wat ik vraag."
Maurice, medewerker visitatie

Over dat visiteren gaan de wildste verhalen. Wat is er waar van deze geruchten? Maurice werkt al jaren op de afdeling en neemt Margreet mee naar de visitatieruimte. "Geen gedetineerde vindt dit leuk, dat snappen we heel goed", legt Maurice uit. "Soms zijn ze heel zenuwachtig, soms zijn ze stil en gelaten. Onder toezicht van twee van mijn collega's moeten alle kleren hier uit."

EEN GRAPJE DOET WONDEREN

Hoewel de afdeling belast is met controles die gedetineerden niet graag ondergaan, ontstaat er soms een bijzondere band tussen medewerkers en gedetineerden. "Wij zijn de eerste gevangenismedewerkers die de heren zien", vertelt Maurice. "Bij ons kalmeren ze vaak, we behandelen ze ontspannen en met een grapje. Bovendien hangt het hier vol met voetbalattributen en staat er altijd vrolijke muziek aan. Vaak hebben we dan meteen een gespreksonderwerp!"

Binnenkomst Afdeling Delinquenten: over fouilleren en controleren


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -