Jongerenplatform SER: Gelukkige jeugd worstelt met contract, hypotheek en schulden

© Pixabay
UTRECHT - Volgens alle cijfers en onderzoeken staan de jongeren in Nederland er goed voor. Ze voelen zich gelukkig en er zijn veel banen beschikbaar. Maar hoe denken jongeren zelf over hun toekomst en ontwikkelingsmogelijkheden? Met die vraag gaat het jongerenplatform van de Sociaal Economische Raad (SER) vandaag naar studenten van de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht.
"We zijn bijna een jaar geleden gevraagd door een aantal ministers van het kabinet om onderzoek te doen naar hoe onze generatie er voorstaat," zegt Luce van Kempen voorzitter van het jongerenplatform en zelf ook student. Deze zomer wil het platform het rapport 'Ontplooiingskansen voor jongeren' aan het kabinet aanbieden.

MIJLPALEN

De laatste fase van het onderzoek is dat het jongerenplatform van de SER ook met de jongeren zelf gaat praten. "We richten ons daarbij op vier grote mijlpalen voor jongeren tussen de 16 en 35 jaar," zegt Van Kempen. Die mijlpalen zijn de studie, de eerste baan, de eerste eigen woning en het starten van een gezin.
Van Kempen ziet dat jongeren soms worstelen bij het zetten van die grote stappen. "Kan ik wel een vast contract krijgen? Kan ik een baan krijgen waarmee ik een gezin kan starten of onderhouden?", somt zij de zorgen op.

LEENSTELSEL

Ook het sociale leenstelsel houdt veel jongeren bezig, merkt ze. Dat wordt sowieso een onderwerp voor in het rapport. "Wat we nu al signaleren is dat je door het sociale leenstelsel een studieschuld opbouwt waardoor het lastiger is om een hypotheek of huurhuis te krijgen."
Het is belangrijk dat jongeren zich zo goed mogelijk kunnen ontplooien en dat daarvoor zoveel mogelijk belemmeringen worden weggenomen, vindt Van Kempen. "We zien dat we als land vergrijzen. Dat betekent dat we als jongeren meer zorgtaken hebben en dat we bijvoorbeeld meer geld moeten opbrengen voor pensioenen. Dan is het belangrijk dat de jongeren daartoe in staat zijn en zich kunnen ontplooien om dat te gaan regelen."
Radio M Utrecht in gesprek met Luce van Kempen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.