Soldaten op Sovjet Ereveld geïdentificeerd dankzij dna-match

© Frans Kanters Fotografie
LEUSDEN - Dankzij een dna-match is de identiteit van twee Georgische soldaten op het Sovjet Ereveld in Leusden vastgesteld. Het is de eerste keer dat er dna-technieken zijn gebruikt bij het identificeren van een formeel nog onbekende soldaat op het Ereveld.
"In twee gevallen weten we nu 100 procent zeker wie er in het graf ligt", zegt de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld. "Het opschrift 'onbekende soldaat' kan op hun grafsteen worden vervangen door hun eigen naam", aldus Reiding. Het gaat om de soldaten Pido Tsjoliasjvili en Anton Gviniasjvili.
DNA-AFNAME
Reiding heeft namens de Stichting Sovjet Ereveld deze week Georgië bezocht om de twee families persoonlijk het goede nieuws te kunnen vertellen. In 2016 had Reiding al bij mogelijke nabestaanden in Georgië dna afgenomen.
De Amersfoortse onderzoeker is al twintig jaar bezig met de 865 soldaten op het Sovjet Ereveld. Door bronnenvergelijk had hij eerder al de namen achterhaald van de vijftien Georgiërs die in Leusden begraven liggen.
In 1943 kwamen de Georgiërs naar Nederland om de kust bij Zandvoort en op Texel te verdedigen. Op 20 april 1945 werden ze in Beverwijk door de nazi's doodgeschoten na de diefstal van 88 handgranaten.
Voor het onderzoek werkte Reiding samen met het Nederlands Forensisch Instituut.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.