Nog geen contract met Vuelta, oppositie vreest financiële risico's

© RTV Utrecht / Edwin Schuijl
UTRECHT - De gemeente en provincie Utrecht hebben nog geen contract gesloten met de organisatie van de Vuelta. Partijen in de Utrechtse raad maken zich zorgen over de onbeheersbaarheid van de kosten.
De wielerronde begint volgend jaar met een ploegentijdrit in Utrecht. De tweede etappe gaat van Den Bosch naar Utrecht en de derde etappe heeft Breda als start- en finishplaats. In december vorig jaar maakte burgemeester Van Zanen bekend dat er overeenstemming is met de organisatie van de Ronde van Spanje. Maar een woordvoerder van de gemeente laat deze week aan RTV Utrecht weten dat het definitieve contract nog niet getekend is.

PVDA

Dat baart de PvdA in Utrecht zorgen. Rick van der Zweth: "Er gaat ontzettend veel publiek geld in de organisatie zitten. Wij vinden dat dat geld beter aan andere dingen, zoals armoedebestrijding of woningbouw, besteed kan worden. Dat er nog geen contract is vinden wij kwalijk. Bij de Tour de France zagen we na afloop dat er enorme tegenvallers waren. Die kwamen voor rekening van de gemeente. Dat mag niet opnieuw gebeuren en dat moet duidelijk afgesproken worden. Aan de Vuelta zitten we inmiddels vast, het college kan nu niet meer terug. Wordt het nu duurder dan begroot, dan bestaat de kans dat de gemeente dat extra geld moet ophoesten."
Het evenement kost bijna 15 miljoen euro. De gemeente neemt 2,1 miljoen voor zijn rekening, net als de provincie. Deze week werd bekend dat het rijk nog eens 2,5 miljoen bijdraagt. Ook Brabant en de betrokken steden in deze provincie steken geld in het evenement. De rest moet komen van bedrijven.

PARTIJ VOOR DE DIEREN

Ook de Partij voor de Dieren (PvdD) is kritisch op het ontbreken van een contract. Maarten van Heuven: "De gemeente heeft in het openbaar geroepen dat de Vuelta komt. Maar de begroting is nog niet rond. De kans is dus groot op een aantal zeperds, net als bij de Tour de France. Toen werden we geconfronteerd met een aantal naheffingen."
De PvdD vindt de wielerwedstrijd een prestige-ding en zou het geld liever aan iets anders besteden. Van Heuven: "Wij vinden het belachelijk dat hij komt. Het wordt gepresenteerd als een feestje, maar dat moeten wij nog zien. Wij hebben heel veel zorgen over de consequenties van de Vuelta voor de stad." De partij vreest de komst van nog meer toeristen en grote bedrijven naar de stad. Ook hekelt de PvdD het weinig duurzame karakter van het evenement. De Partij voor de Dieren heeft samen met de PvdA een debat aangevraagd over de Vuelta. Dit zal in mei in een commissievergadering worden gevoerd.

GROENLINKS

Coalitiepartij GroenLinks heeft minder moeite met de gang van zaken. Woordvoerder Julia Kleinrensink was niet op de hoogte dat er nog geen contract is, maar stelt het geen probleem hoeft te zijn. "Het is aan het college om te onderhandelen met de organisatie. En als er hele gekke dingen geëist worden door de organisatie dan kan de gemeente altijd nog terug. Het college heeft eerder aangegeven dat ze geleerd heeft van de Tour de France."
Bij de start van de Tour de France in Utrecht stonden er opvallende dingen in het contract. Zo bleek de gemeente aansprakelijk voor alle materiële en lichamelijke schade van de werknemers van de A.S.O., de organisatie van de tour. Ook mochten er langs het parcours geen reclame-uitingen zijn van anderen dan de partners van de Tour. Tenslotte moest de gemeente garanderen dat zij alles zouden doen om aan de eisen van de A.S.O. te voldoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.