Gebiedsverboden voor drugsdealers in Lombok

De Kanaalstraat in Lombok.
De Kanaalstraat in Lombok. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat overlastgevers in Lombok harder aanpakken. Vanaf 1 april wordt het mogelijk hen een tijdelijk gebiedsverbod te geven. In het oosten van de wijk zijn veel problemen met criminele jeugdgroepen, drugsverslaafden en dealers.
Met de gebiedsverboden wil de gemeente de overlast in de wijk terugdringen. Eerder lukte dat met een soortgelijke aanpak al in het centrum van de stad, rond de Voorstraat.

DUUR GEBIEDSVERBOD

Bij een eerste overtreding krijgt de overlastgever een gebiedsverbod van 24 uur. Gaat hij of zij een tweede keer in de fout, dan geldt het verbod voor een maand en bij een derde overtreding mag de persoon twee maanden niet in de wijk komen. Bij een tweede overtreding wil de gemeente ook starten met een 'persoonsgerichte aanpak'.

HARDE KERN OVERLASTGEVERS

Volgens de gemeente gaat het al iets beter in Lombok dan vroeger. "Maar er blijft een harde kern van overlastgevers actief in het gebied die lastig aan te pakken zijn", schrijft burgemeester Van Zanen aan de gemeenteraad. "Deze kern bestaat uit jongvolwassenen die voorheen deel hebben uitgemaakt van een overlastgevende en/of criminele jeugdgroep, volwassen overlastplegers uit de omgeving of andere wijken (veelal drugsverslaafden) en dealers."
De gebiedsverboden kunnen afgekondigd worden in het oosten van Lombok. Dat is het gebied vanaf het Westplein tot aan de Jan Pieterszoon Coenstraat. Na een jaar gaat de gemeente het beleid van de gebiedsverboden analyseren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.