26 jaar celstraf voor vergismoord Overvecht: "Brute aanslag op kansloos slachtoffer schokte de hele omgeving"

UTRECHT - De twee mannen achter de vergismoord op Hakim Changachi in de Utrechtse wijk Overvecht zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 26 jaar. Ze waren volgens de rechtbank ook betrokken bij het voorbereiden van een tweede poging om het beoogde slachtoffer alsnog om te brengen. Twee andere mannen die voor deze verijdelde liquidatie werden ingeschakeld krijgen 10 en 7 jaar celstraf. Justitie ziet de wereldwijd gezochte drugscrimineel Ridouan Taghi uit Vianen als opdrachtgever van het geweld.
De Utrechtse rechters deden vanmiddag speciaal voor deze zaak uitspraak in de extra beveiligde rechtbank 'De Bunker' in Amsterdam-Osdorp. Drie van de vier mannen waren aanwezig. Ferrel T. (32) en Guyno O. (26) kregen de zwaarste straffen. De rechters achten wettig en overtuigend bewezen dat zij degenen waren die Changachi op 12 januari 2017 doodschoten en direct daarna al voorbereidingen troffen voor een tweede aanslag op het eigenlijke doelwit: drugscrimineel Khalid H., die in dezelfde flat aan de Faustdreef woonde.
Het volledige vonnis is hier te vinden.
26 jaar cel voor Utrechtse vergismoord
Hoewel alleen patronen van een Zastava-machinegeweer zijn gevonden na de moord op Changachi worden beide mannen verantwoordelijk gehouden voor de liquidatie. "De kalashnikov (AK47) bleek niet goed te werken. Het is onduidelijk wie van de twee welk wapen in handen had, maar de bedoeling was volgens de rechters duidelijk", aldus rechtbankverslaggever Riks Ozinga.
De rechtbank wees een totale schadevergoeding van 323.000 euro toe aan de weduwe van Changachi en zijn dochterje. Ferrel T. en Guyno O. zullen dit bedrag moeten ophoesten. Ook moeten ze 10.000 euro betalen aan de vader van Changachi en aan doelwit Khalid H.

MOORD OP JUSTIN JAP TJONG

Ferrel T. en Guyno O. worden mogelijk vervolgd voor nog een moord. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Justin Jap Tjong. Deze Amsterdammer zou de bestuurder zijn geweest tijdens de vergismoord, maar haakte tijdens de voorbereidingen voor de tweede poging af. Kort daarna werd hij zelf doodgeschoten.

VERIJDELDE LIQUIDATIE

De twee mannen die betrokken waren bij de verijdelde tweede poging om Khalid H. dood te schieten, verdwijnen voor kortere tijd achter de tralies. Marciano D. (28), die als schutter werd ingehuurd, krijgt 10 jaar cel. Hij had de moord samen met Jerrel Z. (27) moeten plegen, maar H. kreeg het door en waarschuwde de politie. Na en wilde achtervolging, waarbij wapens en munitie uit het raam werden gegooid, reed de politie de verdachten klem op de A1.
Voor medeverdachte Jerrel Z. valt de gevangenisstraf nog lager uit. Hij krijgt 7 jaar omdat hij alleen de chauffeur was bij de mislukte liquidatiepoging en zijn verklaringen van groot belang waren bij het politieonderzoek. Beide mannen hebben gezegd dat ze niet wisten dat ze aan een liquidatiepoging meewerkten. De rechtbank gelooft niets van hun verklaringen.

RIDOUAN TAGHI

De reden voor de geplande moord op Khalid H. is onduidelijk omdat hij daarover niet wil praten. Het voortvluchtige criminele kopstuk Ridouan Taghi uit Vianen is degene die opdracht zou hebben gegeven voor de liquidatie in Overvecht. Dit wordt bevestigd door de Utrechtse kroongetuige Nabil B. en door informatie uit ontsleutelde PGP-berichten.
Tegen de groep rond Taghi loopt op dit moment het omvangrijke Marengo-onderzoek. In dit steeds verder uitdijende onderzoek naar een reeks moorden in de onderwereld zitten nu elf personen vast voor drie voltooide liquidaties, vijf pogingen en voorbereiding van niet uitgevoerde moorden. Het gaat onder anderen om de liquidaties van Ranko Scekic in Overvecht en Samir Erraghib uit IJsselstein.
De vergismoord aan de Faustdreef bleek een keerpunt in het onderzoek naar Taghi. Kroongetuige Nabil B., die als spotter en autoregelaar was betrokken bij de vergismoord, kende de familie Changachi en kwam tussen twee vuren te zitten. De Utrechter besloot uit angst en wroeging met justitie te gaan praten. De broer van B. werd maart vorig jaar uit wraak geliquideerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.