Lerarentekort Utrecht loopt verder op, docenten Duits, wis- en natuurkunde gezocht

© RTV Utrecht
UTRECHT - In Utrecht wordt een fors lerarentekort verwacht als er geen extra maatregelen worden genomen. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. De gemeente is samen met de onderwijsinstellingen in Utrecht bezig met het Actieplan Leraar, wat het tekort aan leraren moet tegengaan.
Want volgens de prognoses ontstaan er ook in Utrecht veel vacatures die niet kunnen worden ingevuld, schrijft het college. Zo is nu de verwachting dat in 2023 3% van de vacatures in het voortgezet onderwijs niet is in te vullen. In het primair onderwijs is het tekort met 5 a 6% zelfs dubbel zo groot.

JUFFEN EN MEESTERS

Concreet betekent dit dat Utrecht in 2023 113 juffen en meesters in het primair onderwijs tekort komt. Het gaat dan om voltijdsbanen. In het voortgezet onderwijs verschilt het tekort sterk per vak. Verwacht wordt dat er over vier jaar 15 vacatures voor de functie van docent wiskunde niet kunnen worden vervuld. Ook bij Duits en Natuurkunde ontstaan grote tekorten. Bij vakken als Geschiedenis, Engels en Aardrijkskunde worden nauwelijks problemen verwacht.
Het tekort ontstaat doordat veel docenten nu rond de 60 jaar oud zijn en met pensioen gaan. Daarnaast worden er te weinig nieuwe docenten opgeleid. Ook is de uitval onder beginnende docenten hoog. Zo'n 20 tot 45% van de nieuwe leraren houdt het vak binnen vijf jaar voor gezien.

AANTREKKELIJKER

Het college heeft voor een oplossing van het lerarentekort ook gekeken hoe andere grote steden dit probleem aanpakken. Daaruit zou blijken dat bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen en welkomstpremies maar tijdelijk effect hebben. Het college zegt daarom te willen kiezen voor een aanpak die het aantrekkelijker maakt om in het onderwijs te werken.
Als succesvol voorbeeld worden informatie-avonden voor zij-instromers genoemd die nu al worden gehouden. Na het bezoeken van zo'n avond kunnen geïnteresseerden speeddaten met potentiële werkgevers en meelopen bij een onderwijsinstelling.
Het college wil nog niet meer informatie geven over het Actieplan Leraar omdat dit later in april pas wordt gepresenteerd. Volgende week dinsdag is er een raadsinformatiebijeenkomst waar over het lerarentekort in Utrecht wordt gesproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.