"Tramschutter Gökmen Tanis zou gaan trouwen, maar dreigde ook huis kwijt te raken"

© Politie
UTRECHT - De 37-jarige Gökmen Tanis, de verdachte van de aanslag in de Utrechtse tram, had schulden en dreigde zijn woning kwijt te raken. Ook zou hij verloofd zijn en was hij van plan binnenkort te gaan trouwen. Dat blijkt volgens RTL Nieuws uit rechtbankstukken.
Tanis is een bekende van de politie. In 2013 schoot hij met een vuurwapen op een flat in Kanaleneiland. Ook is hij verdachte in een verkrachtingszaak. Drie weken geleden moest hij voor de politierechter verschijnen vanwege een inbraak bij een fietsenwinkel in Utrecht. "Tanis verklaarde op de zitting dat hij alleen woonde, leefde van een uitkering en schulden had vanwege openstaande verkeersboetes. Ook bleek dat hij bij een eventuele gevangenisstraf zijn woning kwijt zou raken", schrijft RTL Nieuws.
De advocaat van Tanis vroeg de rechter toen rekening te houden met deze omstandigheden. Haar cliënt zou in een stijgende lijn zitten. Ze vertelde dat hij verloofd was en binnenkort zou gaan trouwen. Bij de rechter zou Tanis hebben ontkend dat hij bij de inbraak betrokken was. Hij zou alleen in een auto hebben gezeten die betrokken was bij de inbraak, maar pas later zijn ingestapt. Tanis kreeg uiteindelijk een celstraf van vier maanden. De advocaat is daartegen in beroep gegaan, maar wil nu niet reageren.
Voor de verkrachting heeft Tanis in 2017 een maand vastgezeten. Hij mocht zijn rechtszaak daarna in vrijheid afwachten op voorwaarde dat hij mee zou werken aan een persoonlijkheidsonderzoek en aan een rapport van de reclassering. Toen een jaar later bleek dat hij zich daar niet aan hield, werd hij in januari van dit jaar opnieuw opgesloten.
Maar Tanis ging daartegen in hoger beroep. Hij beloofde het gerechtshof dat hij nu wel zou meewerken aan het onderzoek en het reclasseringsrapport. Sinds 1 maart was hij daarom opnieuw op vrije voeten. Voor de verkrachtingszaak inhoudelijk behandeld kan worden, moeten nog meerdere getuigen worden gehoord. De zitting bij de rechtbank in Utrecht staat gepland voor 15 juli.
In de zaak rond de tramaanslag wordt Tanis onder meer verdacht van moord met een terroristisch oogmerk. De 37-jarige Utrechter heeft bekend en zegt dat hij alleen handelde. Tanis zit in Vught in het Penitentiaire Psychiatrische Centrum (PPC). Hij zit hier op advies van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).
Bij het schietincident vielen drie doden en drie zwaargewonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.