Harde conclusies verwacht in rapporten Michael P.

© Beeldbewerking RTV Utrecht
DEN DOLDER - Drie onderzoeksrapporten die morgen verschijnen, moeten onder andere antwoord geven op de vraag hoe Michael P. begeleid is in een psychiatrische kliniek in Den Dolder waar hij werkte aan zijn terugkeer in de maatschappij. P. werd vorig jaar veroordeeld voor de moord op Anne Faber.
De Inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd hebben het detentieverloop van Michael P. onderzocht. P. zat sinds 2010 vast nadat hij werd veroordeeld voor de gewelddadige verkrachting van twee minderjarige vrouwen in Nijkerk.
Omdat hij bij die veroordeling niet wilde meewerken aan psychiatrisch onderzoek, kreeg hij toen geen tbs opgelegd. Mede daardoor kwam P. in zorginstelling Aventurijn (tegenwoordig Fivoor) in Den Dolder terecht. Daar kreeg hij steeds meer vrijheden terwijl hij werkte aan zijn terugkeer in de maatschappij.

ONDERZOEKSRAAD

Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) komt morgen met de resultaten van eigen onderzoek. De Onderzoeksraad onderzocht hoe tbs'ers en gevangenen met een psychische stoornis kunnen terugkeren in de samenleving. Er is vooral gekeken naar hoe rekening wordt gehouden met de veiligheid van de samenleving.
Koos Janssen, de burgemeester van Zeist, had om dit onderzoek gevraagd omdat er na de dood van Anne Faber veel onrust in Den Dolder ontstond. De Onderzoeksraad besloot het onderzoek breder te trekken en keek in algemene zin naar het systeem en de manier waarop forensisch psychiatrische patiënten worden behandeld en terugkeren in de maatschappij. Ook werd gekeken naar hoe bijvoorbeeld een burgemeester en de politie hierbij worden betrokken.
In de gemeente Zeist wordt nu met spanning uitgekeken naar de conclusies uit de onderzoeksrapporten. Zeker naar de uitkomsten van het rapport over de behandeling van Michael P. in Den Dolder. Ingewijden verwachten dat het rapport zeer kritisch is over de rol van de behandelende instelling waar P. verbleef. Bewoners uit Den Dolder waren eerder al zeer kritisch over de manier waarop patiënten in Den Dolder 'werden losgelaten'.

PITTIG RAPPORT

Volgens RTL Nieuws is ook het rapport van de OVV 'pittig'. Ingewijden zeggen tegen de zender dat OVV-voorzitter Joustra intern heeft laten weten dat dit rapport het 'Mali van minister Sander Dekker zal zijn', daarmee verwijzend naar het rapport van de OVV over de dood van twee militairen in het Afrikaanse Mali. Door dat rapport moest toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis aftreden.
Michael P. is veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank acht hem schuldig aan het doden, ontvoeren en verkrachten van Anne Faber. Ook moet P. in totaal 136.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan familieleden en de vriend van de 25-jarige Utrechtse. Michael P. is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.