UMC Utrecht: risicocalculator om plotse hartdood te voorkomen

© ANP
UTRECHT - Onderzoekers van het UMC Utrecht en het Johns Hopkins Hospital (VS) hebben een calculator ontwikkeld die het risico op levensbedreigende hartritmestoornissen berekent. De applicatie is bedoeld voor patiënten met de erfelijke hartziekte ARVC. Op basis van de uitkomst kan de arts met hen de beste behandeling kiezen.
Het geschatte risico met de calculator kan volgens de onderzoekers leidend zijn bij de keuze voor een behandeling met medicijnen, het dringende advies (veel) minder te sporten of het operatief aanbrengen van een implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD). "Dit apparaatje kan het hartritme herstellen op het moment dat er een levensbedreigende hartritmestoornis optreedt. Een ICD is de enige bewezen levensverlengende behandeling bij ARVC, maar gaat ook gepaard met risico's, zoals complicaties bij de operatie die nodig is voor de implantatie"
Bij een op de duizend mensen is de erfelijke ARVC-aanleg aanwezig, dertig procent daarvan krijgt de ziekte ook echt. Het is daarmee een van de meest voorkomende erfelijke hartspierziekten in Nederland. "De aandoening treft zowel mannen als vrouwen. Veelal jonge en zeer sportieve patiënten, met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar", aldus het UMC Utrecht.
Laurens Bosman (arts-onderzoeker cardiologie) en Anneline te Riele (cardioloog i.o.) speelden als hoofdonderzoekers in het UMC Utrecht een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het rekenmodel. De calculator is inmiddels online beschikbaar, zodat iedere arts hem kan gebruiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.