Familie Anne Faber: "Onthutsende rapporten, dit mag niet zonder gevolgen blijven"

© Het Huis Utrecht
DEN DOLDER - De familie van Anne Faber noemt de verschenen rapporten over Michael P. "onthutsend, schokkend, onvoorstelbaar en schrijnend". "Dit mag niet zonder gevolgen blijven", aldus de
familie in een verklaring.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de inspecties Justitie en Veiligheid en de Gezondheidszorg en Jeugd publiceerden vandaag harde rapporten over de onterechte vrijheden die de moordenaar en verkrachter van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht had tijdens zijn verblijf in de instelling in Den Dolder.
"De bevindingen zijn schokkend en bevestigen tegelijkertijd het beeld dat we door de tragische gebeurtenissen al hadden: dat Michael P. tijdens de tenuitvoerlegging van zijn gevangenisstraf als een vrij man kon gaan en staan waar hij wilde, zonder dat er enig zicht was op wie hij was, wat hem bezighield en wat hij uitvoerde."

ZEDENVERLEDEN

De familie noemt het onthutsend dat het P. lukte informatie over zijn zedenverleden achter te houden voor zijn behandelaars. Uit privacy-oogpunt kon hij weigeren dat het dossier hierover werd overgedragen aan de kliniek in Den Dolder.
"Het is bijzonder pijnlijk te moeten vernemen dat professionals in de forensische zorg aan wie de verantwoordelijkheid over deze zedendelinquent is toevertrouwd, ernstig tekort zijn geschoten in de bescherming van de samenleving." Volgens hen bestaat de verantwoordelijkheid op deze manier "slechts administratief". "Een papieren werkelijkheid die niet overeenkomt met de realiteit. Met fatale gevolgen."

EXCUSES MINISTER

In een persoonlijk gesprek heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) volgens de familie namens de overheid excuus aangeboden en de verantwoordelijkheid erkend. "De familie stelt dat
op prijs."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.