21 gevangenen met onterechte vrijheden, minister neemt maatregelen

© RTV Utrecht
UTRECHT - 21 gedetineerden die zijn veroordeeld voor ernstige gewelds- of zedenmisdrijven konden zich de afgelopen tijd deels vrij in de maatschappij bewegen.
Dat schrijft minister Dekker in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de vernietigende rapporten over de zaak-Michael P., de verkrachter en moordenaar van Anne Faber.
Alle uitgeplaatste gedetineerden die zijn veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf zijn volgens de minister uit voorzorg doorgelicht. "Dat houdt in dat per individueel geval is gekeken of er vrijheden zijn toegekend, of de dossiers op orde zijn en of de procedure voor het toekennen van vrijheden correct is doorlopen."
De doorlichting heeft ertoe geleid dat bij dertien uitgeplaatste gedetineerden de vrijheden zijn ingetrokken omdat zij nog niet in de laatste fase van hun gevangenisstraf zitten. Uit voorzorg zijn daarnaast bij acht uitgeplaatste gedetineerden de toegekende vrijheden vooralsnog opgeschort, daar waar bijvoorbeeld een gestructureerde risicotaxatie ontbrak.
"Er wordt met spoed gewerkt aan het aanvullen van deze dossiers", schrijft de minister. "Na deze aanvulling zal naar verwachting het merendeel van deze groep uitgeplaatste gedetineerden de behandeling met de toegekende vrijheden kunnen hervatten. Maar met deze maatregel nemen we het zekere voor het onzekere."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.