CliniClowns brengen de lach op Koningsdag in Amersfoort

© Fotovrouwtje / Alinda Roks
AMERSFOORT - De Krankeledestraat in Amersfoort wordt tijdens Koningsdag opgefleurd door diverse CliniClowns. Zij zijn al jaren met hun hoofdkantoor gevestigd in Amersfoort en zullen op 27 april een centrale rol spelen tijdens de koninklijke route. Dat is te lezen op destadamersfoort.nl.
In de Krankeledenstraat wil Amersfoort tijdens Koningsdag de lach nog meer centraal zetten dan dat hij op die dag al is. Poppenspeler Lejo is er te bewonderen en in een straat waarin het publiek niet mag komen, zullen de CliniClowns ook nadrukkelijk aanwezig zijn. "Toen wij hoorden dat Koningsdag in Amersfoort was, hebben wij onszelf aangemeld. Lang bleef het stil en rond februari kregen wij door dat we iets mochten doen", aldus Ilja van Alten, coördinator communicatie bij CliniClowns.

NIETS VERKLAPPEN

De kaken moeten nog stijf op elkaar blijven over wat voor rol de vrolijke clowns gaan vervullen, maar wel is duidelijk dat er ook kinderen te zien zijn in het smalste straatje op de route. Kinderen die in het verleden te maken hebben gehad met de CliniClowns. "We zijn momenteel de puntjes op de spreekwoordelijke i aan het zetten en gaan daarna repeteren. Het is voor onszelf dus ook niet helemaal duidelijk hoe het eruit komt te zien. Daarnaast ga ik het natuurlijk ook niet verklappen. Het moet een verrassing voor iedereen blijven."
Dat verrassingseffect geven de CliniClowns dagelijks aan kinderen. Al zo'n 25 jaar zetten professionele CliniClowns zich in voor zieke en gehandicapte kinderen, in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling. "Zij hebben een theateropleiding gevolgd, zijn opgeleid tot clown en vervolgens tot CliniClown", duidt Van Alten.

SPANNING VERLAGEN

Doordat de clowns, die bij bezoeken vaak met z'n tweeën komen, interactie hebben met het kind, vergeet het even dat hij of zij in het ziekenhuis ligt. "Een ziekenhuisbezoek of opname is voor kinderen echt niet leuk en de clowns proberen die ervaring aangenamer te maken. Ze 'tillen' kinderen op uit hun nare situatie en brengen vrolijkheid en lichtheid. En dat niet alleen: kinderen ervaren minder stress en angst."

WAARDEVOL

Tegenwoordig gaan CliniClowns niet alleen op bezoek bij kinderen, ook mensen met dementie kunnen een bezoek verwachten. Bij hen is de eenzaamheid vaak groot en zitten ze in een sociaal isolement. "Ze maken moeilijk contact en dat proberen wij te doorbreken."
Ondanks dat dit een aspect is bij de CliniClowns dat nog niet zo vaak belicht is, zal dit bij Koningsdag niet tot uiting komen. "Nee, daar staan de clowns in combinatie met kinderen centraal", verklapt Van Alten.
Door heel Nederland zijn er zo'n tachtig clowns, maar deze zullen straks niet allemaal te bewonderen zijn in Amersfoort. Een selecte groep is uitgekozen en zij zullen iets moois voorschotelen aan de Koninklijke familie. "Voor zieke en gehandicapte kinderen en mensen met dementie in een kwetsbare situatie is een clownsbezoek heel waardevol. Dat willen we op Koningsdag kenbaar maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.