Fedde klimt ondanks zijn beperking naar een WK

Fedde Benedictus op weg naar de top.
Fedde Benedictus op weg naar de top. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
PROVINCIE UTRECHT - Fedde Benedictus is paraklimmer in de Nederlandse selectie. Klimmen met een half spastisch lichaam vraagt extra doorzettingsvermogen en kracht. Fedde kreeg op zijn zestiende een hersentumor en is daar meerdere keren aan geopereerd. Door het klimmen blijft hij fysiek sterk. "Als ik tien jaar geleden niet was begonnen zou ik nu in een rolstoel zitten."
Het klimmen geeft Fedde een gevoel van vrijheid. "Als ik hier val dan hang ik aan een touw. Ik kan mij helemaal uitleven en laten gaan zonder gevaar te lopen."
Trainer Berber Brouns is elke week met Fedde en de andere sporters te vinden in de klimhal in Nieuwegein waar ze trainen voor het WK. "Voor alle klimmers geldt dat ze leren omgaan met wat ze moeilijk vinden, zoals bij Fedde met zijn balans."

UITDAGING AANGAAN

Fedde ging klimmen nadat een vriend hem had uitgenodigd om het te proberen. "Ik vond het toen eigenlijk een heel slecht idee, omdat ik dacht dat ik nauwelijks kon lopen." Omdat Fedde wel van uitdagingen houdt probeerde hij het, maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Het deed eigenlijk best wel zeer door het botsen tegen de muur." Juist toen zijn vriend zei dat het toch niet zo'n goed idee was en ze beter konden gaan fitnessen wilde Fedde volhouden. "Ik denk eigenlijk dat dat de reden was voor mij om er mee door te gaan, ik dacht: ik zal het eens laten zien!"
Dit is fysiotherapie voor gevorderden. Het revalidatiecentrum is een poel van verderf, hier hangt juist een hele positieve vibe.
Fedde Benedictus
Elke training heeft Fedde een persoonlijk doel waar hij samen met coach Berber aan werkt. Vandaag wil hij zijn linkerhand open houden, wanneer hij bezig is aan de wand. Door zijn spasme knijpt hij hem automatisch dicht. Het kost hem meer tijd om tijdens het klimmen zijn hand open te doen.

NAAR DE TOP

Fedde kijkt omhoog naar de klimwand om samen met zijn coach de route door te nemen. "Het is een heel gepuzzel om te bedenken hoe ik de route moet gaan nemen, want ik ben ook bijziend en kleurenblind." Fedde gaat naar boven en doet dat in uiterste concentratie. Hij is muisstil. Zijn hand blijft open en beneden staat een trotse coach toe te kijken. Eenmaal weer op de grond vertelt Fedde: "Het ging echt heel goed, als ik dit zo op het WK doe sta ik misschien wel op het podium."
Coach Berber geeft Fedde feedback over over zijn klim.
Coach Berber geeft Fedde feedback over over zijn klim. © RTV Utrecht / Marloes Sollie
De sport paraklimmen wordt steeds bekender in Nederland, daarom hoopt Fedde dat het klimmen een officiële paralympische sport wordt. "Zodat nog meer mensen met of zonder beperking willen gaan klimmen." Fedde heeft al ervaringen met wedstrijden. Hij deed meerdere keren mee aan het WK en hoopt ooit de wereldtitel te pakken. "Ze zijn super gemotiveerd omdat ze erg waarderen wat ze hebben", zegt coach Berber.
Klimmer Fedde Benedictus traint voor het WK

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.