RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Inwoners Zeist over verbeterplan kliniek: "We moeten ze maar op hun blauwe ogen geloven"

1/4
UTRECHT - Inwoners van Zeist hebben er nog altijd geen vertrouwen in dat de kliniek waar Michael P. werd behandeld, haar zaken weer op orde heeft. Dat vertelde Rob Zee van bewonersvereniging Den Dolder vanavond in UVandaag.

Aanleiding voor die uitspraak is de openbaarmaking van drie onderzoeksrapporten over het behandeltraject van Michael P. Uit de onderzoeken blijkt vandaag dat meerdere instanties grote fouten hebben gemaakt. En dat nieuws baart de bewonersvereniging grote zorgen. Helemaal omdat blijkt dat de kliniek waar P. was opgenomen, niet volledig heeft meegewerkt aan het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

"Het is behoorlijk binnengekomen. We verwachtten natuurlijk wat van de onderzoeken, we wisten natuurlijk wel een beetje hoe het in die klinieken ging, maar dat het zo ernstig zou zijn hadden we ook niet verwacht", aldus Zee.

Wat er precies is misgegaan volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Dolder


SCHOKKEND NIEUWS
Burgemeester Koos Janssen snapt de reactie van de bewonersvereniging. "Het is natuurlijk heel schokkend nieuws. Vanochtend zijn natuurlijk die rapporten gepubliceerd. Je bekijkt het en leest het, dan zie je dat het een opeenstapeling van fouten is. In elke schakel en elke stap zijn er fouten gemaakt. En dat is rampzalig."

Volgens de bewonersvereniging ging het juist de laatste tijd met het veiligheidsgevoel weer de goede kant op. Er was veel meer beveiliging en politie op straat en er werden buurtcoaches ingezet. Maar Zee zegt dat iedereen nu weer terug bij af is.

"Nu is de zaak weer behoorlijk opgerakeld. Het is niet zo dat je nu weer dag en nacht waakzaam moet zijn, maar we moeten wel met zijn allen op blijven letten dat het de goede kant op gaat."

VEILIGHEIDSGEVOEL
Zee erkent dat dat het veiligheidsgevoel per inwoner kan verschillen. Maar volgens hem is er zoveel misgegaan dat nu de grote vraag is, hoe het allemaal weer goed kan komen.

De kliniek zegt zelf dat het behoorlijk goed gaat, en wij moeten ze maar op hun blauwe ogen geloven"
Rob Zee

"Het is lastig. De kliniek heeft een verbeterplan moeten opstellen en daar zijn ze nu een jaar mee bezig. De kliniek zegt zelf dat het behoorlijk goed gaat, en wij moeten ze maar op hun blauwe ogen geloven. En daar ze we niet gerust op. Want die blauwe ogen van die kliniek, daar gaan wel eens dingen mis."

MINISTER DEKKER
Janssen volgt het proces op de voet en ook is er veel contact met het ministerie. Er is een lange weg te gaan, maar volgens de burgemeester is de minister nu echt aan zet. "Ik heb tegen de minister gezegd dat hij moet laten zien dat hij concreet maatregelen neemt richting de kliniek. Ook moet hij laten zien wat het concrete veiligheidseffect is voor de samenleving. Er zijn bij mij en in het dorp, zorgen over de maatschappelijke veiligheid."

Minister Dekker heeft al aangegeven dat hij graag met de inwoners van Zeist in gesprek wil. Wanneer die ontmoeting gaat plaatsvinden is niet duidelijk. Ook de burgemeester is uitgenodigd om aan te schuiven.

 Minister Dekker staat de pers te woord na bekendmaking van de onderzoeksrapporten. Minister Dekker staat de pers te woord na bekendmaking van de onderzoeksrapporten. | Foto: ANP

DADER
P. werd vorig jaar door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. Het hoger beroep wordt eind mei inhoudelijk behandeld door het hof in Arnhem.

Burgemeester Janssen en Rob Zee in U Vandaag


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -