Klacht tegen Soestse makelaar over chaotische grondverkoop bij vliegbasis Soesterberg

Een stuk van het gebied in Huis ter Heide.
Een stuk van het gebied in Huis ter Heide. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
HUIS TER HEIDE/SOEST - De provincie Utrecht start een klachtenprocedure tegen de Soestse makelaar Buijs. Het is de laatste ontwikkeling in de soap rondom de kavels aan de Dolderseweg in Huis ter Heide.
"Wij hebben besloten de makelaar te berichten dat wij de verkoopovereenkomst beëindigen", zo is te lezen in een brief aan de Provinciale Staten. "Verder gaan wij hem melden dat wij ontevreden zijn over de gang van zaken en zijn rol in het verkoopproces en dat dit voor ons aanleiding is om een NVM-klachtenprocedure te starten."
Een zeer kritisch rapport van de Randstedelijke Rekenkamer maakte vorig jaar gehakt van de verkoopprocedure van de grond, vroeger onderdeel van de voormalige vliegbasis Soesterberg. De Rekenkamer concludeerde onder meer dat de provincie er niet voor heeft gezorgd dat de makelaar "de belangen van de provincie goed behartigde." Ook is er onvoldoende toezicht geweest op het handelen van de makelaar.

REACTIE MAKELAAR

Makelaar Onno Buijs zegt in een reactie tegen RTV Utrecht verrast te zijn door de stap van de provincie. "Ze hebben boter op hun hoofd," zegt de makelaar, waarbij hij verwijst naar de kritiek uit het rapport van de Rekenkamer op de provincie zelf. "Het ontbreekt ze aan zelfreflectie en ze doen niet aan deëscalatie. Ze zijn nooit met een gefundeerde klacht naar mij toe gekomen."
Twee andere gegadigden voor de verkoop voelen zich gepasseerd in de selectieprocedure. De advocaat van deze twee partijen heeft een claim neergelegd bij de provincie, voor zowel materiële als immateriële schade. De advocaat doet een voorstel over de wijze van schadevergoeding.
Gedeputeerde Mirjan Maasdam (CDA) overleefde in december een motie van wantrouwen, nadat ze verantwoording aflegde voor de chaos bij de grondverkoop aan de Dolderseweg. De hele verkoop van de grond moet nu opnieuw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.