Het gaat slecht met de vlinder: "Er moet echt iets gebeuren"

© RTV Utrecht/Rik Dogger
PROVINCIE UTRECHT - Er zijn steeds minder vlinders, blijkt uit cijfers van het CBS. In ruim honderd jaar nam het aantal met ruim tachtig procent af en verdwenen er vijftien soorten. "Er moet echt iets gebeuren", zegt Kars Veling van de Vlinderstichting.
Volgens Veling is al langer bekend dat het slecht gaat met de vlinders. "Maar dat het zo erg was, wisten wij ook niet." Hij zegt dat de omstandigheden voor vlinders steeds lastiger worden.

BEBOUWING IN PLAATS VAN BLOEMETJES

"In 1890 was het allemaal boerengrasland met bloemen in Nederland. Inmiddels zie je dat er ongelooflijk veel bebouwing bijgekomen is. Industrieterreinen, wegen. En de landbouw, die graslanden, zijn nu groen. Er zit geen kleur meer in. En vlinders houden van bloemen, hebben zelfs bloemen nodig om zich te kunnen voortplanten. Dus dat is de belangrijkste reden: het hele intensieve gebruik van Nederland."
Utrecht wijkt daarin niet af ten opzichte van de rest van het land. "Je hebt veel bossen in Utrecht en de bosvlinders die doen het relatief goed, of minder slecht dan de andere soorten. Maar bijvoorbeeld de soorten van de heide, die doen het buitengewoon slecht. Dus ik denk dat het gemiddelde van Utrecht net zo slecht is als de rest van het land."

BELANGRIJKE FUNCTIE

De vlinders hebben een belangrijke functie, zegt Veling. Zo dienen de rupsen bijvoorbeeld in het voorjaar als voedsel voor de kool- en pimpelmees. "Dan kun je zeggen; dat is een twijfelachtig nut. Maar als de vogels geen voedsel hebben, kunnen ze geen jongen grootbrengen. En dat betekent dat er in de zomer veel minder insectenetende vogels zijn die lastige insecten kunnen wegvangen."
Bovendien zou het verdwijnen van de vlinder ook op andere gebieden gevolgen hebben. "Als je een heel groot stuk uit dat ecologische systeem haalt, dan gaan er allerlei andere dingen ook veranderen. En dat heeft absoluut veel effect", zegt Veling. Hij zegt dat er snel iets moet gebeuren.

HELPEN

Inmiddels wordt er gewerkt aan een deltaplan om bijvoorbeeld de vlinder een handje te helpen. Volgens Veling kunnen bijvoorbeeld gemeenten en boeren meer bloemen opnemen in hun groenbeheer.
Ook mensen thuis kunnen helpen. "Als je een tuin hebt, maar zelfs als je ergens op een flat woont en een balkon hebt", zegt Veling. "Je kunt ervoor zorgen dat er goede planten op zet. Mooie bloeiende planten. Daar zullen vlinders op afkomen, die zullen daar van profiteren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.