'Vakbond FNV zet 400 man op straat'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
PROVINCIE UTRECHT - Werknemersorganisatie FNV schrapt bijna vierhonderd van de tweeduizend banen. Dat meldt de Volkskrant. Met de afslankoperatie hoopt de vakbond jaarlijks 16 miljoen euro te besparen. Wat de gevolgen zullen zijn voor regiokantoren zoals die in Amersfoort en Utrecht is nog onduidelijk.
De grootste vakbond van Nederland heeft al langere tijd te maken met een gestage leegloop. Dat betekent dat ook de inkomsten dalen. Daarnaast vergrijst de bond en ook dat heeft gevolgen, want gepensioneerden betalen minder contributie. Het lukt de bond nauwelijks om nieuwe, jonge leden aan te trekken.

EEN VIJFDE MOET WEG

Bij de bond werken nu zo'n tweeduizend mensen, in deeltijd en fulltime, samen goed voor 1650 voltijdbanen. Uit een reorganisatieplan van de directie dat De Volkskrant in handen heeft, blijkt dat de bond dit jaar al 150 voltijdbanen wil schrappen. Eind volgend jaar moet het personeelsbestand zijn gekrompen met bijna 290 fte tot ruim 1360 voltijdbanen. Dat betekent dat bijna een vijfde van de FNV'ers weg moet.
Een woordvoerder van de bond benadrukt dat er rekening wordt gehouden met natuurlijk verloop, zoals mensen die met pensioen gaan, het aflopen van tijdelijke contracten en mensen die uit zichzelf vertrekken. Volgens het reorganisatieplan zou dit echter maar een klein deel van de boventalligheid dekken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.