Utrechters laten maand hun auto staan: gratis reizen met bus en fiets

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
UTRECHT - Vier Utrechters laten in april de auto een maand lang op de parkeerplaats staan in opdracht van de gemeente Utrecht. De bewoners moeten het een maand lang doen met de fiets, bus of de benenwagen. En dit helemaal gratis. De gemeente wil namelijk dat bewoners beter nadenken over milieuvriendelijke vervoersoplossingen.
"We zouden het mooi vinden als mensen bewustere keuzes maken voor hun reis", zegt Wethouder Lot van Hooijdonk tegen Radio M. "Mensen stappen vaak zonder erover na te denken in de auto, terwijl er ritten zijn die ook wel anders kunnen."
De gemeente wil dat de toenemende drukte in de stad beter verdeeld wordt over de dag. "De spits moet minder druk worden en we willen per saldo dat de Utrechter minder vaak in de auto stapt." Volgens Van Hooijdonk wil deze test niet zeggen dat de auto de stad uit moet. "Het is wel zaak dat het autoverkeer niet verder groeit, terwijl de stad wel groeit", legt de wethouder uit.
De mensen die mee gaan doen aan de test hebben volgens de Van Hooijdonk zelf hun vinger opgestoken. Er waren maar liefst 2.500 aanmeldingen, van wie er slechts vier werden uitgekozen. "Op termijn willen we de test groter gaan aanpakken. We zouden het prettig vinden als meer mensen namelijk een bewuste keuze gaan maken voor hun reis."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.