Utrecht gaat de strijd aan met eenzaamheid

Op station Vaartsche Rijn werd vanmorgen koffie uitgedeeld.
Op station Vaartsche Rijn werd vanmorgen koffie uitgedeeld. © RTV Utrecht
UTRECHT - Ruim veertig procent van de Utrechters voelt zich wel eens eenzaam. En tien procent voelt zich zelfs wel eens ernstig eenzaam. De gemeente Utrecht wil daar wat aan doen en komt met een actieplan.
Volgens wethouder Maarten van Ooijen is een belangrijk onderdeel van het plan dat eenzaamheid sneller gesignaleerd wordt. De gemeente zoekt daarvoor samenwerking met zorg-en-welzijnsorganisaties, maar ook met burgerinitiatieven, culturele instellingen en bedrijven.
Het gaat dan bijvoorbeeld om het trainen van supermarktmedewerkers zodat zij eenzaamheid sneller herkennen. "Sommige mensen komen vijf keer per dag langs in de supermarkt", legt wethouder Van Ooijen uit. "Dan weet je: misschien moet ik iets meer doen dan alleen de boodschappen afrekenen."

KOPJE KOFFIE

Vanmorgen werd de aftrap van de campagne gehouden op station Vaartsche Rijn. Daar deelde de wethouder samen met de NS en ProRail koffie uit. Reizigers kregen gratis twee kopjes koffie aangeboden: eentje voor henzelf en eentje om uit te delen.
"We zijn een beetje op onszelf geraakt. Rondom stations, maar ook in de samenleving. We proberen met de koffie weer een klein beetje het normale contact te bevorderen. Dus gewoon even elkaar aanspreken en een kletspraatje maken. Mensen willen gewoon even aangesproken worden."
Volgens Van Ooijen is het een misverstand dat eenzaamheid alleen onder ouderen speelt. Uit onderzoek blijkt dat ook bijvoorbeeld studenten zich wel eens eenzaam voelen. "Daar zijn we wel een beetje van geschrokken. Want studenten voelen zich vaker eenzaam dan wij gedacht hadden."
Met het actieplan hoopt de gemeente dat het sneller opgepikt wordt als iemand behoefte heeft aan contact. "Het is belangrijk dat mensen betrokken zijn bij elkaar en naar elkaar omkijken."
Presentatie Utrechtse aanpak tegen eenzaamheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.