Bouwen aan 'hiernamaals' in klooster Maarssen

Kunstenaar David Bade in Doornburgh.
Kunstenaar David Bade in Doornburgh. © RTV Utrecht
MAARSSEN - Tot 2016 was het nog de thuisbasis van de zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf, maar nu moet het een broedplaats voor kunstenaars worden. In buitenplaats Doornburgh in Maarssen, het klooster van de zusters, moeten kunst en wetenschap elkaar gaan vinden. Kunstenaar David Bade is de eerste die in het klooster werkt.
"Ja, dat klinkt allemaal ook heel vaag", lacht Joanna van Dorp van MeyerBergman Erfgoed Groep. Het bedrijf heeft de buitenplaats gekocht en is ook verantwoordelijk voor de vernieuwing van Paleis Soestdijk en de Westergasfabriek in Amsterdam. "We hebben een kleine verbouwing gedaan", zegt Van Dorp. "We hebben nooduitgangen gemaakt en elektriciteitsdraden vervangen. En toen hebben we de deuren meteen opengezet, terwijl we nog niet af zijn."

GESCHIEDENIS

Het interieur van de nonnen is hergebruikt in het klooster. Een kopje koffie drinken kan nog op de banken van de zusters in hun oude woonkamer. En de slaapkamers die uitkijken op de binnentuin zijn nog niet allemaal leeg. Bedden van 1.80 meter staan er hier en daar nog, wasbakken zijn er nog en de gordijnen hangen nog voor het raam dat uitkijkt op de Vecht.
Veel in het oude klooster herinnert nog aan de nonnen die hier vroeger woonden.
Veel in het oude klooster herinnert nog aan de nonnen die hier vroeger woonden. © RTV Utrecht
De zusters kochten de buitenplaats net naast het centrum van Maarssen eind jaren '50 gekocht. In de jaren '60 lieten ze het klooster bouwen. Van Dorp: "Het was altijd een privéplek. We horen allemaal mooie verhalen: mensen in het nonnenbos die hier stiekem naar binnen renden om de muur aan te raken. Maar vooral veel mensen die nieuwsgierig waren wat er achter die grote houten deur gebeurde."
Ik ben een romanticus, ik hoop dat we evolueren.
Kunstenaar David Bade

IN GESPREK

Kunstenaar David Bade is de eerste die volgens het nieuwe concept werkt: hij maakt beeldende kunst in het voormalige klooster. "Ja ik ben er zelf ook van onder de indruk", zegt hij lachend. In een van de oude zalen heeft hij veel eigen kunst staan, die hij daar later tentoonstelt. Bade is al vaak in de prijzen gevallen. Hij maakt zijn kunst door in gesprek te gaan met mensen.
De komende weekenden praat Bade met gelovigen over het hiernamaals. In zes kamers moeten uiteindelijk zes visies op het leven na de dood verbeeld worden. "Iets wat we eigenlijk niet weten, wat een groot geheim in ons leven is, gaan we proberen toch van beelden te voorzien", zegt hij.
Volgens de eigenaar van de buitenplaats komt kunst en wetenschap zo weer samen. Van Dorp: "Eigenlijk was kunst en wetenschap altijd al samen. Leonardo Davinci was natuurlijk de ultieme wetenschapper en kunstenaar".
Vooral in de champions league van de kunstwereld ontbreekt zo'n plek wel.
Kunstenaar David Bade
BLIJ VAN CREËREN
Tot aan Pasen is iedereen welkom om mee te bouwen aan de kunstwerken en een kijkje te nemen in het gebouw. "Bijna iedereen wordt wel blij van creëren", zegt Bade. "We hebben allemaal ooit getekend en geknutseld. Dat appelleert aan een 'oer' van ons. Het gaat over creativiteit, wat we allemaal hebben. Omdat je dat deelt, brengt dat vreugde en een betere communicatie."
Zo'n plek waar kunst wordt gemaakt als in buitenplaats Doornburgh is zeldzaam in Nederland, volgens Bade. "Vooral in de Champions League van de kunstwereld ontbreekt dit wel. Het is toch wel vaak heel erg geënt op beheer en behoud van het oude erfgoed. Er is een bepaalde manier van: zo gaan we ermee om. Ik denk dat dat wel nodig is, dat dat opgeschud wordt."
En opschudden gaat David de komende tijd doen. Op een geheiligde plek hoopt hij een heilige vraag te beantwoorden: Waar komen wij na het leven terecht? "Ik ben een romanticus", zegt hij. Ik hoop dat we evolueren, ons verder ontwikkelen. Of misschien wel terugkeren?"
Kunstenaar David Bade bouwt aan het hiernamaals in het voormalige klooster.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.