"Melding livestream leidde tot alarmfase na aanslag Utrecht"

© AS Media
UTRECHT - Door een valse melding over een mogelijke livestream op Facebook ontstond bij de politie de eerste minuten na de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht het idee dat er sprake was van een terreuraanslag met meerdere doelen. Mede daardoor werd voor Utrecht al snel het hoogste alarmniveau afgekondigd.
Dat zeggen politiebazen Rob van Bree en Liesbeth Maas in het AD. "Via de meldkamer kregen we het bericht dat er mogelijk een livestream via Facebook was, waarin werd gezegd: Ik heb niks meer te verliezen, ik ga naar de moskee. Dat zorgde ervoor dat op dat moment bij de politie alle alarmbellen afgingen. Achteraf had de livestream niets met het incident te maken. Het bleek van een verwarde persoon in het noorden van het land te komen. Het was puur toeval. Maar de info kwam wel samen."
De verwarring werd nog groter toen agenten op de Marco Pololaan, op 1 kilometer afstand van het 24 Oktoberplein, een gewonde vrouw in een auto zagen. Zij bleek later door een omstander te zijn weggebracht. Maar op dat moment leek het of de schutter een heel traject had afgelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.